Älä istu työvireyttä lyttyyn – ohjelmistotalo kannustaa väkeään liikkumaan

Työikäisten liikkumattomuus käy kalliiksi. Pelissä ovat terveys ja hyvinvointi, sekä ainakin työnantajan ja yhteiskunnan rahat. Siksi liikkumattomuuden ehkäisyyn kannattaa kiinnittää entistä suurempaa huomiota myös yrityksissä.

talous
Mies seisoo korkealla olevan työpöydän ääressä.
Petri Aaltonen / Yle

Vaikka liikunta ja liikkuminen mielletään ensimmäiseksi vapaa-aikaan, työikäiset viettävät suuren osan valveillaoloajastaan työpaikalla. Siksi ei ole yhdentekevää, miten liikkumista huomioidaan työn keskellä.

Tamperelainen ohjelmistotalo Vertex Systems Oy:ssä on mietitty työntekijöiden hyvinvointia jo pitkään. Yritys on tarjonnut väelleen erilaisia liikuntatilaisuuksia ja osallistunut muun muassa UKK-instituutin kuntokampanjoihin.

– Tietysti siitä tulee vähän kustannuksia, mutta kustannukset ovat hyvin minimaalisia verrattuna siihen, mitä pelkästään säästetään sairauspoissaolojen vähenemisellä, kertoo toimitusjohtaja Reijo Havonen.

Vähemmän sairauspoissaoloja

Sairauspoissaolot ovat Havosen mukaan vähentyneet viime vuoden aikana kolmanneksella.

Seistessä työasento ei jäykistä selkää samalla tavalla kuin istuminen.

Jarmo Arponen

Yritys on myös hankkinut työpaikalle säädettäviä työpöytiä, jotka mahdollistavat työskentelyn seisten. Parikymmentä vuotta yrityksessä työskennellyt sovellusasiantuntija Jarmo Arponen otti pöydän käyttöön puolisen vuotta sitten.

– Päivän aikana tulee seistyä noin puolet työajasta. Seistessä työasento ei jäykistä selkää samalla tavalla kuin istuminen, Arponen kehuu.

Vireys lisää luovuutta

Toimitusjohtaja Reijo Havonen iloitsee tietysti sairauslomien vähenemisestä, mutta ensisijaisesti häntä ilahduttaa henkilökunnan parempi jaksaminen.

Kyllä se luova työ ja innostava työote vaatii myös hyvää kuntoa ja virkeyttä, ja uskon että sitä kautta se näkyy tuloksessa vielä enemmän.

Reijo Havonen

– Me emme menetä työaikaa ja lisäksi työpaikalla ollessa tehdään töitä virkeästi ja innovoivasti hyvällä työteholla. Kyllä se luova työ ja innostava työote vaatii myös hyvää kuntoa ja virkeyttä, ja uskon että sitä kautta se näkyy tuloksessa vielä enemmän.

Jarmo Arponen on tyytyväinen yrityksen huolenpitoon.

– Me työntekijäthän olemme yrityksen työkaluja, joten on hyvä, että meistä pidetään huolta, Arponen miettii.

Suomessa ja maailmalla on tutkittu jo pitkään, mitä hyötyä aktiivinen liikunta tuottaa. Nyt kun hyödyt on kiistatta todistettu lukuisissa tutkimuksissa, katseet ovat kääntyneet asian toiseen laitaan eli liikkumattomuuteen. Esimerkiksi UKK-istituutissa asia on päivänpolttava aihe Liikkumattomuuden hinta -seminaarissa.