Lahden kouluverkkosuunnitelma yhdistää Tiirismaan ja Lotilan koulut jättikampukseksi

Lahden keskusta-alueen kouluverkkosuunnitelma tähtää vuoteen 2020. Sen myötä Lahteen tulisi 1300 oppilaan koulu, kun Tiirismaan ja Lotilan koulukiinteistöt yhdistettäisiin kiinteäksi kokonaisuudeksi.

Kuva: Tuija Veirto / Yle

Lahden sivistystoimiala kaavailee keskusta-alueelle kokonaisratkaisua, jossa Tiirismaan, Lotilan ja Harjun koulut yhdistettäisiin. Harjun kouluun tulisi päiväkotitoimintaa.

Tiirismaan lukion siirtyisi toisaalle, näillä näkymin ammattikorkeakoululta vapautuviin Muotoiluinstituutin tiloihin.

Suunnitelma tähtää vuoteen 2020.

Lotilan ja Tiirismaan kouluyksikköön koululaiset siirtyisivät vaiheittain sen jälkeen, kun Tiirismaan koulurakennus on saatu kuntoon.

- Jossain on syntynyt sellainen harhakuva, että iso koulukoko merkitsisi isoja luokkakokoja. Näin ei ole, toteaa opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen.

Kilposen mukaan uudet kouluratkaisut edellyttävät perusteellista suunnittelua ja kaikin puolin uudenlaista ajattelua opetuksen järjestämisessä.

- Tiloja voidaan hyödyntää monella tavalla uusissa oppimisympäristöissä. Erilaisissa työrymissä on jo mietitty tilaratkaisuja. Opettajat ovat ehdottaneet koulujen välille muun muassa yhdystunnelia, hän toteaa.

Tiirismaan ratkaisulla kiire

Lotilan-Tiirismaan kaavailut ovat osa Lahden keskusta-alueen kouluverkkosuunnitelmaa, joka on nyt lausuntokierroksella.

Asiasta järjestettiin yleisötilaisuus Lotilan koululla. Paikalla oli viitisenkymmentä kiinnostunutta.

Taustalla koulumuutoksille ovat Lahden koulukiinteistöjen huonon kunnon lisäksi ennusteet, joiden mukaan perusopetuksen oppilasmäärä ja varhaiskasvatuksen palvelujen piiriin kuuluvien lasten määrä tulevat lisääntymään.

Kyllä keskustaan tarvitaan pienempiäkin kouluja

Suvi Enonkoski

Vuokrakuluissa haetaan säästöjä ja mahdollisuuksia yhteistilojen käyttöön selvitetään.

Anttilanmäen koulun aktiivijoukko kantoi huolta oman koulunsa kohtalosta. Koulun jatkokäyttö on pohdinnassa. Oppilasmäärältään pieni koulu on opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilposen mukaan suhteettoman kallis korjattavaksi. Anttilanmäen oppilaat siirtyisivät Lotilaan.

- Vilkas liikenne pelottaa, koulumatka pitenisi. Ekaluokkalaiseni käy tällä hetkellä koulua ja perheen pienemmät haluttaisiin laittaa lähikouluun myös. Koululla on perinteitä -  myös mieheni kävi aikonaan Anttilanmäkeä. Kyllä keskustaan tarvitaan pienempiäkin kouluja, sanoo Suvi Enonkoski.

Hön toivoo, että myös Harjun koulu säilyisi.

Erityisesti paikalla olijoita keskustelutti Tiirismaan koulun tilanne ja aikataulut väistötiloihin siirtymisessä. 

Tällä hetkellä Tiirismaan kolun oppilaita ja Onnelantien huvilan päiväkodin lapsia ollaan siirtämässä Ursan kentälle tuleviin parakkeihin sisäilmaongelmien takia.

Kouluverkkokeskustelua käydään Lahdessa kahdessa, sivistystoimialan järjestämässä yleisötilaisuudessa tällä viikolla. Keskustan jälkeen seuraava tilaisuus on Liipolan monitoimitalolla keskiviikkoiltana. Silloin puidaan mm. Launeen, Salinkallion ja Renkomäen koululaisten ja koulujen tulevaisuutta.

Päätöksiä odotetaan jo tulevan talousarviokäsittelyn yhteydessä.