Hyppää sisältöön

Sananen – Käpy-Suomi-Käpy

Sanotaan, että nuortemme medialukutaito on paikoin heikko. Erityisen heikolta se varmasti tuntuu silloin, jos ei kertakaikkiaan tiedä mitä joku kirjainyhdistelmä tarkoittaa. Maallikkosaarnaaja Maasola tarjoaa saarnassaan SANAKIRJAN auttamaan monen tutun kuuloisen lyhenteen syvempää ymmärrystä.

Tuntuu, että tapahtuu paljon. Ja että vielä enemmän on tapahtumassa. Me keski-ikäiset hengitämme ohuesti ja huokailemme huomaamattomasti. Paljon huolestuneempi täytyy olla nuoristamme joiden medialukutaidot ovat riittämättömät. Napit ovat niin syvällä korvissa, että se muuttaa jo katseen suuntaakin. Jotain on tehtävä.

Erityisesti olen huomannut, että juuri nyt uutiset ovat täynnä käsittämättömiä lyhenteitä. Käpyjen aikaisia.

On aiheellista kertoa Suomen tulevaisuuden rakentajillemme ketkä nyt lausuntoja antavat. SAK:t, EK:t ja SDP:t eivät kerro mitään, ne menevät ohi. Aihepiiristä ei synny minkäänlaista keskustelua artesaanioluiden äärellä, kun lyhenne ei avaudu pitemmäksi.

Tilanne on yhtä surkea, jos setä sitten kertoo, että tämä on nyt se entinen Suomen teknisten toimihenkilöjärjestöjen keskusliitto. Nappi menee korvaan.

EK on lyhenne sanoista Elintaso Kohdallaan.

Seuraava päivitetty sanakirja on lahjani Suomen medialukutaidottomalle nuorisollemme! Toivottavasti uutiset nyt aukeavat!

SAK on mediassa paljon esillä. SAK tulee sanoista Seniori-ikäiset Aulan Kahvittelijat. He ovat aulassa suuren osan päivästä, aina menossa kokoukseen tai tulossa. Osa ryystää kahvinsa tassilta. Osa rykii. He kaikki ovat saaneet jonkun viirin.

EK on lyhenne sanoista Elintaso Kohdallaan. Usein tämän kerhon sedät ovat entisiä huippupoliitikkoja tai jo miljoonat käärineitä johtajia, joilta on puuttunut joku kiva harrastus.

OAJ on hauska lyhenne, jonka olet saattanut bongata luokkahuoneessa open kalenterista. OAJ tulee sanoista Oispa Aina Joulu. Vaikkakin joululoma on niiin paljon lyhyempi kuin kesälomis.

AKT on usein mölisty kirjainyhdistelmä. Tulee sanoista (nuo)Ajattomat Karvanaamat Tupakkapaikalla. Huomaat heti, että nyt on tyhjäkäynti sallittu. Näille voi kokeilla ronskiakin läppää. Voit saada myös tukkapöllyn, kenties olet sitä kaivannutkin.

Nyt on tyhjäkäynti sallittu.

STTK tulee sanoista Sisätöissä Tuplaisit Teputtamatta Kuukausipalkkasi.

SDP rakentuu sanoista Sielultaan Duunari, (noin)Periaatteessa. Saattaa äityä laulamaan milloin tahansa hassua laulua ja itkee samalla, nyrkillä taivaan antimia kirnuten.

SPR tulee sanoista Setä Pitelemässä Rasiaa. Kolmas sektori ei todellakaan tarkoita sitä, että on jo kolmas jalka haudassa, mutta silti haluaa vielä mukaan.

KOK lukee usein jonkun perässä. Tulee kielemme sanoista Käteistä, Obligaatioita, Kivitalo-osakkeita.

KESKUSTA voi olla sinulle tuttukin sana. Ei tarkoita mitään, mutta keskustaan jätteet kerääntyvät.

EKP on kansainvälinen lyhennelmä. Peräisin sanoista Entiset Käteisemme Paaleissa.

Jos jonkun perään liitetään DI, se on Dorka Ite, älä etsi muita syyllisiä.

Ja vielä.

PÄÄMINISTERI on tomera vallankäyttäjä, joka käyttää päätä, ei sydäntä. Päässä sijaitsee muun muassa matemaattinen lahjakkuus.

EKP - Entiset Käteisemme Paaleissa

KOLMIKANTA kuulostaa tukevalta, mutta onko Aallon jakkara horjumaton? Kalenteriin merkitään kokouksia, mutta oikein mitään ei saada sovittua. Asioiden annetaan olla, kaikki keskittyvät urheiluruutuun.

TYÖN YKSIKKÖKUSTANNUKSET on se ilmiö, jonka huomaat jos satut saamaan kesätöitä ja paikan pomo tuntuu olevan sinulle koko ajan jumalattoman pahantuulinen. Sinä olet kallis. Ja se on surkea juttu.

Näillä eväillä toivon sinulle, nuori, selkeästi parempia lukuhetkiä kotimaamme uutisten äärellä!

Tilanne on mukamas paha, mutta ei läheskään niin paha, etteikö se voisi helposti olla kohta paljon pahempi.

Maallikkosaarnaaja Maasola

.
.