Keskustan mieli muuttui – oppositiossa vielä ylisti koulutussäästöjen kaatumista

Keskustan kansanedustaja, puolueen koulutusasiantuntija Tuomo Puumala teki puolisen vuotta sitten koulutussäästöt tuomitsevan välikysymyksen silloiselle hallitukselle. Puumalan välikysymys muistuttaa paljon nykyisen  oppositiopuolueen, SDP:n tiistaina tekemää välikysymystä.

politiikka
Tuomo Puumala.
Tuomo Puumala välikysymyskeskustelussa eduskunnassa.Yle

Edellinen oppositio rökitti keskustan johdolla Kataisen-Stubbin hallituksen koulutusleikkauksia olan takaa.

Vaalikauden loppusuoralla viime keväänä eduskunta sai käsiteltäväkseen 260 miljoonan euron säästöt keskiasteen koulutuksesta. Osa säästöistä olisi tullut lukio- ja ammattioppilaitosjärjestelmän virtaviivaistamisesta. Valtaosa säästöistä olisi saatu leikkaamalla rahoitusta.

Silloinen oppositio, keskusta, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät, vastusti leikkauksia niin paljon, että teki yhteisen välikysymyksen keskustan johdolla pari kuukautta ennen eduskuntavaaleja.

– Miksi hallitus on toiminut hallitusohjelmansa vastaisesti ja vienyt pohjaa uudelta kasvulta, vaarantanut koulutuksen tasa-arvon ja heikentänyt Suomen menestyksen perustaa leikkaamalla koulutuksesta historiallisen paljon, tivattiin hallitukselta.

Opetusministerin salkkua kantoi silloin SDP:n Krista Kiuru. Hän puolusti ponnekkaasti leikkauksia.

Laki viivytystaistelulla nurin

Koululeikkausten ylin vastustaja keskustassa oli silloinen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk.)

Puumalan johdolla eduskunta sai torpatuksi hallituksen koulusäästöt jo eduskunnan sivistysvaliokuntavaiheessa.

Sivistysvaliokunta ei saanut määräaikaan mennessä valmiiksi mietintöään, jossa toisen asteen oppilaitosten olisi pitänyt hakea lupia toiminnalleen. Tämän pelättiin sulkevan useita kouluja. Esitys raukesi.

– Me emme käyneet viivytystaistelua, vaan me pysäytimme tämän asian, riemuitsi sivistysvaliokunnan jäsen Tuomo Puumala (kesk.) heti valiokunnan kokouksen jälkeen.

Hallitus ja oppositio hylkäsivät  yhdessä koulusäästöt

Lopullisesti keskiasteen koulusäästöt kaatuivat keväällä eduskunnan viimeisessä täysistunnossa ennen vaaleja.

– Tuo säästö, on täysin kohtuuton. Se ajaa suomalaisen koululaitoksen täysin sekasorron tilaan, mikä on siellä valitettavasti vallinnut kuukausien ajan, Puumala maalaili eduskuntakeskustelussa.

Mittavia koulutusleikkauksia ei lopulta kannattaneet kiihkeissä vaalienalustunnelmissa edes hallituspuolueet. Kokoomus, eduskunnasta sittemmin pudonnutta Kimmo Sasia lukuunottamatta äänesti esityksensä nurin, samoin SDP, RKP ja KD.

Keskusta unohti häveliäästi koulusäästöjen vastustamisen eduskuntavaaliohjelmastaan.

Asetelma on nyt päälaellaan

Puoli vuotta on kulunut ja osajako on nyt kääntynyt ylösalaisin.

Oppositio vastustaa jälleen koulutussäästöjä, mutta nyt oppositiossa onkin SDP. Hallitus aikoo yhä leikata koulutusmenoista, mutta nyt kovia leikkauksia ajavatkin keskustan johdolla myös perussuomalaiset.

SDP:n aloitteesta syntyneen välikysymyksen äänekkäimpiä ajajia ovat olleet edellisen hallituksen sosiaalidemokraattiset opetusministerit Krista Kiuru ja Jukka Gustafsson.

Välikysymysteksti on syntynyt vaivattomasti. Se on kuin keskustan puolen vuoden takaisesta hallituksen kaatoyrityksestä.

– Miksi hallituspuolueet vastoin antamiaan vaalilupauksia ottivat arvovalinnakseen koulutuksesta leikkaamisen, kysyy välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, entinen opetusministeri Jukka Gustafsson. (sdp)

Nyt Puumala puolustaa uuden hallituksen uusia säästöjä sivistysvaliokunnan johdossa. Niitä vastustaa valiokunnan jäsen, leikkausten aiempi puolustaja, entinen opetusministeri Jukka Gustafsson.

Tuomo Puumala nykyisen eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtajana osannee kokemuksensa perusteella johtaa puhetta niin, etteivät hallituksen mittavat koulusäästöt mene ainakaan valiokunnassa nurin.