Pihaan tuupertuneet siilit ovat yleensä kylmettyneitä, eivätkä välttämättä pääse talvihorrokseen

Piikikkäälle pihojen asukille mennyt kesä ei ollut hyvä. Kylmä kesä on vaikeuttanut siilien ravinnonsaantia, ja myös loiset ovat vaikeuttaneet siilien elämää.

Kuva: Ulla Malminen / Yle

Mennyt kesä on ollut huono siilikesä. Siili on hyönteissyöjä ja kylmä kesä on vaikeuttanut ravinnon löytämistä. Kylmyys on vaikeuttanut myös poikasten selviytymistä luonnossa, kertoo eläinsuojeluvalvoja ja luonnonvaraisten eläinten asiantuntija Sari Valtanen.

Tänä kesänä myös loiset ovat haitanneet piikillisten luontokappaleiden elämää. Valtanen muistuttaa, että tuupertuneet tai huonovointiset siilit pitää toimittaa mahdollisimman nopeasti ammattilaisen hoidettavaksi.

– Ensimmäiseksi on annettava ensiapua. Siilin voi nostaa pahvilaatikkoon, jossa on vaikka pyyhe alla. Siilin viereen voi laittaa lämpöpullon, joka on pujotettu villasukkaan. Pienet tuupertuneet siilit kärsivät yleensä hypotermiasta, kertoo Sari Valtanen.

Vironneelle siilille voi tarjota ruokaa. Sen jälkeen kannattaa ottaa yhteyttä eläinsuojeluyhdistykseen, mistä osataan antaa ohjeita ja osoittaa hoitopaikka.

Siili on ahmatti luontokappale

Siili tarvitsee ravintoa paljon. Muutama lusikallinen ruokaa päivässä ei riitä liikkuvalle luontokappaleelle.

Pienet tuupertuneet siilit kärsivät yleensä hypotermiasta.

Sari Valtanen

– Meillä hoito-olosuhteessa oleva puolikiloinen siili voi syödä parinsadan gramman suuruisia päiväannoksia ja jopa suurempia. Maitoa ei saa antaa missään tapauksessa, sillä siili juo vettä. Huonokuntoiselle siilille voi antaa hunaja- tai sokerivettä, jotta sen verensokeri saadaan nousuun. Ruuaksi sopii parhaiten kissojen tai koirien tölkkiruuat, sanoo Valtanen.

Pienen siilin selviämiseen syksyn ja talven yli vaikuttavat monet tekijät. Ensimmäinen tekijä on yleiskunto ja toiseksi siili tarvitsee aika paljon painoa, vähintään 800 grammaa, että se pääsee horrokseen. Siilien talvehtimista voi auttaa rakentamalla pesän.

– Hyviä ohjeita saa netistä, tärkeintä on laittaa hyvälaatuista kuivaa heinää ja kuivia haravoituja lehtiä. Pesässä pitää olla maapohja ja sen sijainti on tärkeä, sinne ei saa päästä vettä, sanoo eläinsuojeluvalvoja Sari Valtanen.