Taipalsaaren homekoulujen kunnostukseen vaikea löytää rahoja

100-vuotiaan Vehkataipaleen koulun korjaaminen onnistuu odotettua halvemmalla, mutta remonttirahojen raapiminen tulee olemaan vaikeaa. Taipalsaaren kunnanvaltuusto käsittelee talousarviota joulukuussa.

Kuva: Yle / Pyry Sarkiola

Taipalsaaren kunnanvaltuuston puheenjohtaja Iikko B. Voipio (kok.) ei uskalla luvata kunnan homekoulujen korjaamisen suhteen liikoja.

– Valtionosuudet pienenevät ja meillä on takana investointiruuhka. Rahaa ei löydy helposti mihinkään.

Taipalsaarella Vehkataipaleen ja Saimaanharjun koulussa on havaittu sisäilma- ja kosteusongelmia.

Vehkataipaleen koulun oppilaat on tästä syksystä alkaen kyyditty busseilla Kirkonkylän kouluun. Saimaanharjun koulussa opetus on jatkunut toistaiseksi normaalisti.

Kunnanvaltuutetuille esiteltiin viime viikolla homekouluista tehtyjä selvityksiä, joista ilmenee kosteusmittausten lisäksi kustannusarvioita.

– Saimaanharjun koulun toinen siipi on ilman muuta purettavassa kunnossa. Vehkataipaleen koulun suhteen pitää arvioida, riittääkö kevyt korjaaminen vai suurempi remontti. Voidaan myös joutua harkitsemaan erilaisia väliaikaisratkaisuja kuten parakkirakennelmia, Voipio sanoo.

– Näihin kahteen kohteeseen menee minimissään kolme miljoonaa euroa ja enimmillään kahdeksan miljoonaa euroa, hän jatkaa.

Toimista päättää lopulta kunnanhallitus, mutta määrärahat myöntää valtuusto. Budjettiraamit ratkaistaan marraskuussa ja talousarvioita käsitellään joulukuun kokouksessa.

Vehkataipaleen koulun vanhemmat ja kyläyhdistykset ovat vedonneet yhteiskirjelmällä Taipalsaaren päättäjiin, jotta Vehkataipaleen koulu kunnostettaisiin jo kuluvan lukuvuoden aikana.

– En usko, että ennen tammikuun alkua päästään [mahdollisten kouluremonttien] suunnittelupapereita pidemmälle.