1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Panimoyhtiöt olutkohun keskellä: "Stadilainen" suosikkiolut valmistetaankin Iisalmessa

Helsingissä toimiva Stadin Panimo toi syksyn aikana palkitun oluensa laajempaan valtakunnalliseen jakeluun. Olutharrastajat ehtivät ihmettelemään, miksi yhtiö ei aluksi kertonut, että tuote on valmistettu Olvin tehtaalla Iisalmessa.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Helsingissä toimiva Stadin Panimo kertoi monille oluen ystäville elokuussa ilouutisen. Pienpanimo tiedotti tuovansa palkintojakin voittaneen American Lager -oluensa laajempaan valtakunnalliseen jakeluun, nyt ensimmäistä kertaa pullomyyntiä edullisemmassa tölkkipakkauksessa.

Tuotteen ympärille nousi kuitenkin pienimuotoinen kohu, kun muun muassa olutharrastajien keskustelupalstoilla (siirryt toiseen palveluun) tihkui tietoa, että kyseinen tölkkiversio on valmistettu Iisalmessa, panimojätti Olvin tehtaalla. Oluttölkissä valmistajaksi mainitaan kuitenkin Stadin Panimo, Iisalmeen ja Olviin ei viitata ollenkaan.

Olvi ja Stadin Panimo vahvistivat tällä viikolla, että oluen tölkkiversio on valmistettu ja tölkitetty Iisalmessa. Helsingin Suvilahdessa toimiva Stadin Panimo kertoi, että se on vuokrannut Olvilta tuotanto- ja käyttökapasiteettia ja käynyt panemassa ja kuivahumaloimassa oluen omalla henkilökunnalla Olvin tiloissa.

Me emme tekisi puoleen vuoteen mitään muuta tuotetta kuin tätä, jos erä tehtäisiin Helsingissä.

Timo Konttinen

Stadin Panimon toimitusjohtajan Timo Konttisen mukaan näin suuren erän valmistaminen yhtiön Helsingin-toimipisteessä olisi ollut lähes mahdotonta.

– Meidän nykyinen vuosituotanto on reilut 80 000 litraa ja Iisalmessa tehdyn erän koko on noin 40 000 litraa. Me emme tekisi puoleen vuoteen mitään muuta tuotetta kuin tätä, jos erä tehtäisiin Helsingissä, Konttinen perustelee

Konttisen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Stadin Panimo on turvautunut tämäntyyppiseen yhteistyöhön. Muiden tuotteiden myynti lasketaan Konttisen mukaan tuhansissa litroissa.

Olvi: "Uraauurtava tapa"

Stadin Panimo kertoi myös, että sillä on nyt Valviran rekisterissä virallinen valmistuspaikka Olvilla ja että pakkausmerkinnöissä on noudatettu Valviran ohjeistusta. Tulevaisuudessa myös muita yhtiön tuotteita valmistettaneen laajempaan levitykseen Iisalmessa.

Olvi on valmistanut aikaisemmin oluita muun muassa kauppojen omille merkeille kuten Pirkalle ja Rainbow´lle, mutta nyt kyseessä on Olvin markkinointijohtajan Olli Heikkilän mukaan aivan uudenlainen yhteistyö.

– Käsittääkseni tämä on uraauurtava tapa tehdä yhteistyötä pienpanimon ja ison panimon kesken, Heikkilä sanoo. 

Heikkilän mukaan Olvin nimi ja paikkakunta jätettiin oluesta pois, koska oluen ovat valmistaneet Stadin Panimon omat työntekijät, omilla raaka-aineillaan alusta loppuun. Pienpanimo myös hoitaa itse tuotteen myynnin ja jakelun.

Jos tölkissä lukisi "valmistettu Olvilla", siitä jäisi mielikuva, että se on Olvin tuote, mutta kun se ei ole.

Olli Heikkilä

– Jos tölkissä lukisi "valmistettu Olvilla", siitä jäisi mielikuva, että se on Olvin tuote, mutta kun se ei ole, Heikkilä sanoo.

Heikkilän mielestä laki pakkausmerkinnöistä voisi sinänsä olla nykyistä tiukempikin.

– Itse visioisin laista, että pakkauksessa pitää sanoa kuka omistaa olutmerkin ja kuka omistaa koko panimon, sanoo Heikkilä ja viittaa monikansallisiin panimojätteihin.

Myös Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen otti tuoreeltaan kantaa tapaukseen. Kähkösen mielestä olisi toivottavaa, että valmistuspaikkaan liittyvät merkinnät kirjattaisiin pakkaukseen mahdollisimman avoimesti.

– Kun nykyisin käytetään myyntivalttina jopa sitä, miltä pellolta mallas on peräisin, nyt jätetään kertomatta millä panimolla olut on valmistettu, Kähkönen perustelee.