Pakkomuutot tuohduttavat turvapaikanhakijoita

Pula majoituspaikoista on pakottanut vastaanottokeskukset siirtämään aiemmin tulleita turvapaikanhakijoita uusien tieltä. Rovaniemeltä on siirretty kymmeniä ihmisiä Keski-Suomeen ja Pohjois-Pohjanmaalle. Lyhyellä varoitusajalla tullut pakkomuutto on suututtanut monia turvapaikanhakijoita.

turvapaikanhakijat
Tornioon saapui viikonlopun aikana runsaasti pakolaisia.
Yle

- Emme olleet lainkaan valmiita muuttoon. Olimme järkyttyneitä ja sanoimme, että emme lähde. Halusimme kuulla, miksi juuri meidän pitäisi muuttaa, kertoo nimettömänä puhuva nainen tuohtuneena. Keski-Aasiasta lähtöisin oleva turvapaikanhakija sanoo, että pakkomuutosta pitäisi ilmoittaa paperilla, mieluiten viikkoa ennen.

Perheenäiti kertoo vastaanottokeskuksen työntekijöiden ilmoittaneen iltapäivällä viiden aikaan, että aamupäivällä on edessä muutto pieneen Ruukin kuntaan Pohjois-Pohjanmaalle. Bussin saapuessa perhe ei ollut lähtövalmiina, vaan vaatimassa selitystä vastaanottokeskuksen henkilökunnalta. Toivomaansa vastausta perhe ei saanut, vaan toteamuksen, että perhe haetaan tarvittaessa poliisivoimin.

- Tunnin päästä pihaamme ajoi kaksi poliisiautoa. Meille annettiin puoli tuntia aikaa pakata, kertoo nainen, joka ehti asua Rovaniemellä vajaan vuoden.

Pakkosiirroista ei valitusoikeutta

Miehensä, äitinsä ja kahden pienen lapsensa kanssa asunut nainen suree etenkin puolison työmahdollisuuden menetystä, mutta myös pakkomuuttoa kaupungista pikkukuntaan. SPR:n Lapin piirin vastaanottokeskusten johtaja Ari Haaranen ei näe vaihtoehtoa pakkomuutoille.

- Sellaisia henkilöitä siirretään vielä paljon, joiden turvapaikkaprosessi on siinä vaiheessa, että he vain odottavat turvapaikkapäätöstä.

Pula majoitustiloista on jatkuva. Tarkoitus onkin siirtää aiemmin tulleita, ja poliisin rekisteröimiä turvapaikanhakijoita pienempiin kuntiin, jotta uudet tulijat saadaan majoitettua lähelle poliisiasemaa ja terveyspalveluja. Pikavauhtia pikkukuntiin perustettujen vastaanottokeskusten kokemattoman henkilökunnan ajatellaan myös pärjäävän paremmin pidempään maassa olleiden kanssa. Siirrot ovat Haarasen mukaan vasta käynnistymässä ja Rovaniemeltä on toistaiseksi kuljetettu vain joitakin kymmeniä ihmisiä Ruukkiin ja Keski-Suomen Suolahteen.

- Välillä ihmisiä joudutaan siirtämään tosi nopeasti. Joka puolella maassa on sellainen tilanne, että asiakkaan mielipidettä ei voida juuri ottaa huomioon. Lakikin toteaa, että vastaanottokeskus päättää asuinpaikasta eikä siitä päätöksestä ole valitusoikeutta.

Rovaniemeltä ei Haarasen mukaan siirretä perheitä, joissa on kouluikäisiä lapsia. Muutoin pakkomuutot kiihtyvät ja Rovaniemeltä siirretään ihmisiä esimerkiksi Kemijärven uuteen vastaanottokeskukseen. Ruukkiin kuljetettu perhe elää kolmen huoneen ja yhden WC:n asunnossa yhdessä toisen viisihenkisen perheen kanssa. Turvapaikkapäätöstä perhe odottaa puolen vuoden sisällä. Tuskastunut perheenäiti toivoo perheen vielä saavan oman asunnon, mutta epäilee että näin tuskin käy.