1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Aku Hirviniemi: Aleksis Kiven teksti on törkeää kuin Tarantinolla

Kansallisteatteri luottaa klassikkoon syyskauden avauksessaan suurella näyttämöllä. Aleksis Kiven Nummisuutarit on kuitenkin tehty uuteen uskoon. Uusi on myös Esko - pääroolissa debytoi teeveestä tuttu Aku Hirviniemi.

Nummisuutarit-näytelmä Kansallisteatterissa. Kuva: Yle

Näyttelijä Aku Hirviniemi on kylmähermoinen mies. Edessä on uran kenties kovin paikka, päärooli klassikoiden klassikossa, Nummisuutareissa maan ykkösareenalla, Kansallisteatterin suurella näyttämöllä. Ääni ei kuitenkaan värise.

– Menneisyyden pohjavireet on heitettävä romukoppaan. Nummisuutarit on nähty tälläkin näyttämöllä niin monta kertaa, ettei voi miettiä historiaa. Tämä on uusi tulkinta, joka on tehtävä uudella tapaa, tuoreesti, sanoo Hirviniemi.

– Tosin yhdessä kohtauksessa on ainakin sata vuotta vanha metsälavaste, joka on saattanut olla jopa siinä aivan ensimmäisessä Nummisuutari-tulkinnassa, Hirviniemi keksii yhtäkkiä.

Vanha kieli oli vaikea omaksua

Aleksis Kivi kirjoitti Nummisuutarit-näytelmän puolitoista vuosisataa sitten, vuonna 1864. Helsingissä näytelmä esitettiin ensi kerran vuonna 1876. Sittemmin se on tehty niin tiuhaan, että sitä pidetään Suomen suosituimpana puhenäytelmänä. Kansallisteatterissa Nummisuutarit nähtiin edellisen kerran vuonna 2002.

– Alkuteos on aika tuhti. Olemme ohjaaja Janne Reinikaisen johdolla riisuneet, tiivistäneet ja kirkastaneet näytelmää, selittää Hirviniemi ja jatkaa omasta roolistaan.

– Esko on kirkasotsainen hahmo, joka lähtee matkaan puhtain mielin, mutta ryvettyy aika pahasti. Lopputulos ei ole kauhean lohdullinen.

Vaikka tulkinta on uusi, ovat tekijät säilyttäneet Aleksis Kiven kielen. Puheenparsi on 150 vuodessa muuttunut sen verran, että näyttelijällekin teki alkuun tiukkaa ymmärtää vanhaa suomea.

– Teksti tuntui aluksi vaikealta omaksua. Mutta kun sen sisäisti, ei siitä tahdo päästä irti. Teksti on aika törkeää, solvauksia ja kunnianloukkauksia täynnä. Aleksis Kivi oli sanankäyttäjänä oman aikansa Quentin Tarantino.

"Ai se näyttelee teatterissakin"

Aku Hirviniemi, jos kuka, on teeveestä tuttu. Koomikko on tullut olohuoneisiimme milloin Putouksen Marja Tyrninä tai Timo Harjakaisena, milloin Kingin tai Possen hahmoina tai Roban poliisina. Kaikki sai kuitenkin alkunsa teatterista.

– Olen tehnyt teatteria yhdeksän vuotiaasta ja valmistunut Teatterikorkeakoulusta. Putous-hahmot ja muut hassuttelut kumpuavat historiastani ja juuristani teatteriin.

Näyttelijä Aku Hirviniemi. Kuva: Yle

Hirviniemi debytoi nyt Kansallisteatterin suurella näyttämöllä, mutta talo itsessään on hyvinkin tuttu.

– Tein ensimmäisen ammattiteatteriroolini Kansallisteatterin Omapohjassa. Nykyinen pääjohtaja Mika Myllyaho ohjasi kymmenisen vuotta sitten splätter-komedian_ Inishmoren luutnantti_. Mukana oli muun muassa Reinikaisen Janne, joka siis nyt ohjaa Nummisuutarit.

– Sitten oli taukoa, televisiohommia ja muuta. Kunnes Mikan kanssa tuli puhetta, että jotain pitäisi taas tehdä yhdessä. No, herrat saivat päähänsä tehdä Nummisuutarit ja pyysivät mukaan.

Näyttävä teatterirooli laventaa suuren yleisön käsitystä Aku Hirviniemestä. Mies itse ei kuitenkaan myönnä, että taustalla olisi halu näyttää, että osaa muutakin kuin teevee-viihdettä.

– Koko ajan olen tehnyt teatteria, yhden teatterijutun vuodessa. Ne jäävät vain niin vähälle huomiolle. Monelle tulee ihan yllätyksenä, että "ai, se näyttelee teatterissakin".