Kiekkokatsojat kadoksissa: "Kyllä sitä pitää miettiä, mikä on, kun ei saada porukkaa enempää kotipeleihin"

JYPin kausi on käynnistynyt ennätysalhaisilla katsojamäärillä. Jo viime kaudella katsojia oli otteluissa keskimäärin 400 vähemmän kuin edelliskaudella.

urheilu
Tyhjiä penkkejä Jyväskylän jäähallissa.
Simo Pitkänen / Yle

Nyt alkaneella kaudella JYP on pelannut kaksi kotiottelua, laskua katsojamäärissä viime syksyyn verrattuna on reilut kymmenen prosenttia. Kotiavauksessa katsojia Ässiä vastaan pelatussa ottelussa oli 3155, SaiPa houkutteli paikalle 2775 katsojaa. Hippoksen jäähalliin mahtuu 4437 katsojaa.

JYPin myynti- ja markkinointijohtaja Jari Lindströmin mukaan luvuista on syytä olla huolissaan, vaikka kausi on vasta alussa.

- Kymmenen kotipelin kohdalla nähdään ehkä paremmin, mikä tulee olemaan yleinen tilanne. Kyllä sitä pitää miettiä, mikä on, kun ei saada porukkaa enempää kotipeleihin, Lindström miettii.

Yhtenä syynä yleisökatoon pidetään yleistä taloustilannetta.

- Meillä on Keski-Suomessa suuri työttömyystilanne ja se näkyy siinä, että yrityksillä ei ole rahaa käyttää kausikortteihin ja muihin palveluihin. Yksityisellä puolella se näkyy niin, ettei ole varaa käydä peleissä, Lindström jatkaa.

Moni syyttää katsojakadosta pelien nykyisiä tv-oikeuksia. Fani voi nähdä suosikkijoukkueensa kaikki ottelut kotisohvaltaan alle kahdenkympin kuukausihintaan.

Muutama vuosi sitten JYP vaihtoi seisomokatsomosta osan istumapaikoiksi. Istumapaikkojen lisääminen nosti lippujen hintoja ja moni valitti seisomokatsomon pienenemisen myötä tunnelman kadonneen.

- En sanoisi, että tunnelma on poissa. Ja nythän me olemme tehneet seisomokatsomon suhteen muutoksia, poistimme sieltä penkkejä, Lindström kertoo.

Pääsylipputulot tuovat kolmanneksen JYPin tuloista.

Jari Lindströmiä Yle Keski-Suomelle haastatteli Titta Puurunen