1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä toimittanut taistelukoneita ja aseita Syyrian hallitukselle

Syyrialaisten armeijalähteiden mukaan maan hallitus on saanut uusia aseita, mukaan lukien taistelukoneita, käyttöönsä. Syyrian sotaa tarkkailevan järjestön mukaan hallituksen iskut Isisiä vastaan ovat lisääntyneet huomattavasti.

Satelliittikuvassa näkyy venäläinen kuljetuslentokone lentokentällä, joka sijaitsee lähteen mukaan Latakiassa, Syyriassa. Kuvamateriaali on tallennettu 15. syyskuuta. Kuva: Reuters

Korkea-arvoinen syyrialainen sotilasviranomainen sanoi tiistaina uutistoimisto AFP:lle, että maan hallitus on saanut Venäjältä uusia, parempia aseita käytettäväksi taistelussa ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan.

Sotilasviranomaisen mukaan hallitus on saanut esimerkiksi ainakin viisi taistelukonetta, edistyneitä tähtäysjärjestelmiä ja täsmäohjuksia. Hänen mukaansa taistelukoneet saapuivat perjantaina Latakiassa sijaitsevaan sotilastukikohtaan samaan aikaan tiedustelukoneiden kanssa.

Venäjä on lähettänyt viime aikoina runsaasti erilaista sotilaskalustoa Syyriaan. Joidenkin tietojen mukaan maassa olisi myös venäläisiä taistelujoukkoja.

Yhdysvaltalaisten viranomaisten mukaan Venäjä olisi lähettänyt Latakiassa sijaitsevaan lukuisia eri tyyppisiä taistelukoneita. Yhteensä niitä olisi yhdysvaltalaislähteiden mukaan 28 kappaletta. Lisäksi he sanoivat, että Venäjällä on tukikohdassa noin 20 taistelu- ja kuljetushelikopteria ja että Venäjä lentää miehittämättömillä lennokeilla tiedustelulentoja alueella.

Syyrialaiset sotilaslähteet kertoivat AFP:lle, että hallitus on saanut tiedustelukoneita ja muuta välineistöä, joka auttaa sitä iskemään tehokkaammin. Aseita on heidän mukaansa jo käyetty useissa kaupungeissa Isisiä vastaan.

Hallituksen iskut Isisiä vastaan lisääntyneet

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan hallituksen iskut Isisiä vastaan ovat viime päivinä lisääntyneet voimakkaasti.

AFP:lle puhuneiden sotilasasiantuntijoiden mukaan on epätodennäköistä, että lentokoneet olisivat paikalla vain puolustustarkoituksissa. Heidän mukaansa lentokoneiden tyyppi tarkoittaa, että Venäjä aikoo laajentaa sotilaallista toimintaansa Syyriassa hyökkäävämpään suuntaan.

Useat maat ovat olleet huolissaan Venäjän lisääntyneestä sotilaallisesta toiminnasta Syyriassa. Syyria on kieltänyt, että maassa olisi venäläisiä joukkoja. Venäjä on sanonut, että sillä on Syyriassa sotilasasiantuntijoita ja se toimittaa maahan aseita olemassaolevien sopimusten mukaisesti.

Eri maat keskusteleet Venäjän kanssa sen sotilaallisista toimista Syyriassa

Yhdysvaltain johtama liittouma tekee Syyriassa edelleen ilmaiskuja Isisiä vastaan. Yhdysvaltain ja Venäjän puolustusministeriöt keskustelivat viime viikolla siitä, miten epäselvyydet niiden joukkojen välillä alueella voitaisiin estää.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi vieraillessaan maanantaina Moskovassa, että Israel ja Venäjä olivat päässeet yhteisymmärrykseen siitä, miten ne puolestaan välttäisivät mahdolliset epäselvyydet joukkojensa välillä.

Israelilaiset sotilasviranomaiset ovat joidenkin tietojen mukaan olleet huolissaan siitä, että venäläisten koneiden läsnäolo alueella saattaisi hankaloittaa Israelin iskuja Hisbollahille Syyrian kautta suunnattuja asekuljetuksia vastaan. Israel ei ole virallisesti tunnustanut tehneensä tällaisia iskuja.

Britannian puolustusministeri Michael Fallon sanoi tiistaina, että maa ei ole keskustellut Venäjän kanssa alueen sotilasoperaatioista. Hänen mukaansa tilanne alueella kuitenkin monimutkaistuu Venäjän tuodessa sinne lisää laivastoaan ja ilmavoimiaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi Netanjahun vierailun yhteydessä, että Venäjän toimet Lähi-idässä ovat ja ovat aina olleet hyvin vastuullisia.

Venäjän sotilaallisen voiman kasvu Syyriassa on herättänyt huolta, että se valmistautuu taistelemaan Syyrian hallituksen rinnalla. Venäjän mukaan kaikki sen tuki Syyrian hallitukselle on voimassa olevien puolustussopimusten mukaista.