Nuoret miehet kurottelevat poptaivaalle – joukossa kaksi Eliasta

Muutamana viime vuotena suomalaisessa popmusiikissa nousi esille nuoria naisia, jotka toivat esille kykyjään laulaja-lauluntekijöinä. Nyt pinnalle on noussut parikymppisiä miehiä, jotka tekevät lauluja rakkaudesta itselleen ja muille.

musiikki
Elias Kaskinen

– On vaikea sanoa, mitä kolmen kuukauden päästä tapahtuu.

Näin 23-vuotias Elias Kaskinen kuvailee elämäntilannettaan muusikkona. Monta vuotta valmisteltu ensimmäinen albumi Päivän Sankarit -yhtyeen kanssa näki päivänvalon elokuussa ja keikkailu on vasta alkamassa. Tulevat kuukaudet siis viitoittavat tietä tulevaisuudelle.

Kaskinen alkoi tehdä musiikkia 15-vuotiaana, kun sai sähkökitaran. Aluksi kappaleita syntyi englanniksi, mutta pian kieleksi vaihtui suomi. Se tuntui luontevammalta.

– Suomi on siinä mielessä haastava kieli, että jos se teksti ei ole ihan kohdillaan, niin se vuotaa ja siitä jää heti kiinni. Se haastaa ihan eri tavalla.

Omanlaisen tyylin löytyminen vie kuitenkin aikansa. Elias Kaskiselle esikuvina ovat olleet kotimaisista tekijöistä Maija Vilkkumaa ja Anssi Kela sekä ulkomaisista John Mayer.

– Varsinkin nuorella tekijällä voivat vielä esikuvat vaikuttaa tekemiseen. Mutta kyllä mulla on alkanut se oma ääni löytyä. Tykkään leikitellä rytmiikalla ja riimeillä. Aluksi tuli oltua kiinni siinä muodossa ja jopa jossain tavumäärissä. Nykyään tulee vähän roiskittua ja sitä kautta siihen tekstiin tulee polveilevuutta ja mielenkiintoa.

Kaskisen musiikintekijän taidot on huomattu muutoinkin. Hän kirjoittaa pari päivää kuukaudessa kappaleita muille artisteille toisten muusikoiden kanssa. Tähän mennessä musiikkia on syntynyt esimerkiksi Paula Koivuniemen uudelle levylle.

Himokkaita rakkauslauluja

Nuoria miehiä laulaja-lauluntekijöinä on noussut esiin Suomessa viime aikoina useita. Helsinkiläinen Niila tekee musiikkia englanniksi ja on päässyt lämppäämään Sunrise Avenueta Saksaan. 16-vuotiasta Lucasta on puolestaan verrattu Suomen Ed Sheeraniksi.

Nuorten muusikkomiesten listaa jatkavat muiden muassa Antti Autio, Loyal ja Oliigoespop.

Elias Gould

Elias Gould on 23-vuotiaana ehtinyt jo näytellä Miss Farkku-Suomi -elokuvassa. Musiikki on silti hänen intohimonsa ja valmisteilla on ensimmäinen EP-levy.

– Rakkauslaulujan nuo ovat. Ei siitä pääse pois. Mä yritän nähdä välillä muitakin puolia kuin sen "minä rakastan sinua". Ne ovat vähän erilaisia tarinoita. Välillä surullisia, mutta välillä iloisia ja tosi himokkaita.

Gouldin musiikkiin suurimmat vaikutteet tulevat brittirockista, kuten Joy Divisionista, mutta kuuluu siellä myös Springsteen ja Dylan. Lisämausteena on soundeja hip hopista, mikä Gouldin mielestä erottaa hänet isojen levy-yhtiöiden poplaulajista.

– Mä en ainakaan vielä kuulu siihen sakkiin ja toivon, että tässä on vielä jotain omaa.

Korkeat tavoitteet

Elias Kaskisen ja hänen Päivän Sankarit -bändinsä tyylissä on kuultavissa iskelmällisyyttä.

– Lauluääneni on matala baritoni ja lauluissani on tietynlainen muoto, niin se tulee varmaan siitä. Kyllä mä miellän meidät enemmän pop-rockbändiksi, Kaskinen sanoo.

Kaskisen unelmana on kirjoittaa ikivihreitä kappaleita suomalaisille. Bändin kanssa tavoitteet ovat korkealla.

– Meidän bändillä on kunnianhimoisena tavoitteena tulla Suomen isoimmaksi bändiksi. Sitä kohti ollaan menossa. Hirveen paljon pienempi se tavoite ei saa olla.

Myös Elias Gouldilla on kovia tavotteita, vaikka hän heittääkin ne puoliksi läpällä.

– Tavoitteita on vaikka mitä. Pitäisi päästä tekemään leffaa Tarantinon kanssa ja duettoja vaikka kenen kanssa. Aloitetaan sillä, että jos tästä sais täyspäiväisen duunin.