Kiistellyn metsähallituslain valmistelu etenee

Vuosi sitten uudistus laitettiin hyllylle. Sitä vastustivat sekä keskusta että perussuomalaiset. Vastustusta oli myös silloisten hallituspuolueiden joukossa, kärkevimmät arvostelijat olivat SDP ja Vasemmistoliitto.

Kotimaa
Hakattua metsää Hvitträskissä.
Senaatti-kiinteistöt on kaatanut Hvitträskin museolle johtavaa tietä ympäröineen vanhan kuusimetsän. Juha Kivioja / Yle

Edellisellä hallituskaudella uudelleen valmisteluun palautetun metsähallitusuudistuksen valmistelu etenee. Kansanedustaja Riitta Myller (sd.) on huolestunut uudistuksen suunnasta.

– On vaarallista, että kokonaisten maa- ja vesialueiden hallintaoikeuksia siirrettäisiin liiketaloudellisin säännöin toimivan konsernin alle, Myller kirjoittaa lähettämässään tiedotteessa.

Myller myös syyttää valmistelua avoimuuden puutteesta.

Maa- ja metsätalousministeriön hallitusneuvos Vilppu Talvitien mukaan valmistelua on tehty normaalisti ja korostaa, että mitään päätöksiä ei ole vielä tehty. Esitys on Talvitien mukaan tarkoitus saada syksyllä eduskuntaan ja uusittu lainsäädäntö tulisi voimaan maaliskuussa 2016.

– Viime vuonna uudistus ei edennyt koska vastaanotto oli niin ristiriitainen. Uudessa hallitusohjelmassa on kirjauksia Metsähallitukseen liittyen, ei sitä ole salassa tehty. Valmistelutyötä on tehty mutta meillä ei ole vieläkään lopullisia linjauksia, Talvitie sanoo.

Nykyinen Metsähallitus hallinnoi ja tekee myös suunnitelmia ja toteuttaa hakkuita valtion metsissä. Uudistuksen tarkoituksena on erottaa julkiset hallintotehtävät omaan yksikköönsä ja sijoittaa liiketoiminta tytäryhtiöihin.

Uudistusta vastustivat viime vuonna sekä keskusta että perussuomalaiset. Vastustusta oli myös silloisten hallituspuolueiden joukossa, kärkevimmät arvostelijat olivat SDP ja Vasemmistoliitto. Maa- ja metsätalousministerinä toiminut Petteri Orpo veti lopulta esityksen pois.