Yle sisällä järjestelykeskuksessa: Kuin bussiterminaali tuntemattomaan

Suomen Punainen Risti pitää yllä Tornion järjestelykeskuksen "olohuoneita". Matka näistä tiloista jatkuu jonnekin linja-autolla, joka ilmestyy ikkunan taakse.

turvapaikanhakijat
Viisivuotias Mahier Ahmed saapui Suomeen isänsä kanssa.
Viisivuotias Mahier Ahmed saapui Suomeen isänsä kanssa. Liitutaulun alla on jonkun muun leposija.Tiina Länkinen / Yle

Järjestelykeskuksessa on vapautunut tunnelma. Monen ensimmäiset hetket Suomessa ovat olleet jonottamista sisään keskukseen vesisateessa, viranomaishaastattelua ja rekisteröitymistä turvapaikanhakijaksi. Mutta peremmältä saa ruokaa, patjan ja ennen pitkää bussikyydin.

Kukaan ei tosin osaa sanoa, minne. Muualle Suomeen, se on varmaa. Suomen Punaisen Ristin työntekijä selittää hämmentyneelle pariskunnalle englanniksi, että kun linja-auto saapuu, kohde selviää.

Rekisteröintiprosessin läpi on mennyt tiistaina 150 ihmistä, mutta vielä myöhään illalla odotetaan kuutta Ruotsista päin saapuvaa bussia Tornioon. Torniosta eteenpäin tehdään jo samana päivänä yhteensä viisi bussikyytiä.

Pohjoisen vastaanottoyksiköt ovat täynnä. Silminnähden matkasta uupuneet ihmiset linja-autoilevat siis mitä todennäköisimmin vielä useita satoja kilometrejä etelään. Yksin tulleita lapsia on Suomen Punaisen Ristin mukaan tullut vajaa kymmenen. Heillä on vastaanottokeskuksessa vastuuhenkilö.

Illalla Tornion keskuksen pihassa bussinsa täyttymistä odottanut kuski huomautti, että kyydin päämäärää on jo kertaalleen vaihdettu. Lopulta suunnaksi valikoitui Helsinki.

Vielä omaa kuljetustaan odottavat ihmiset asettuivat taloksi entiseen lukioon. Kemian luokan petrimaljakaapin alla alkoi kortinpeluu, ja liitutauluille alkoi piirtyä arabian- ja englanninkielisiä tervehdyksiä.

Pieni Saif Nasir Kamil Dijeili matkustaa äitinsä Ihab al-Brahirzin, veljensä ja isoisänsä kanssa. Isoäiti on jo Suomessa.
Pieni Saif Nasir Kamil Dijeili matkustaa äitinsä Ihab al-Brahirzin, veljensä ja isoisänsä kanssa. Isoäiti on jo Suomessa. Taustalla istutaan kuin matkaterminaalissa ikään. Bussin tuloon on joitakin tunteja.Tiina Länkinen / Yle
Afganistanilainen Ali Ahmed kuluttaa aikaa korttiringissä.
Afganistanilainen Ali Ahmed kuluttaa aikaa korttiringissä.Tiina Länkinen / Yle
Josef Nasir Kamis Dijeili leikkii mieluummin tuolilla, vaikka ruokailutilaan on tuotu palapeli.
Josef Nasir Kamis Dijeili leikkii mieluummin tuolilla, vaikka ruokailutilaan on tuotu palapeli.Tiina Länkinen / Yle