Imuri kovassa käytössä – huolellisen pesun jälkeen osa teatterin tavaroista viedään uuteen teatteriin

Lappeenrannan kaupunginteatteri muuttaa loppuvuodesta uudistiloihin. Sisäilmaongelmista kärsivän vanhan teatterirakennuksen irtaimistoa puhdistetaan nyt perusteellisesti. Silti osa tavaroista menee kaatopaikalle.

Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Imurointi, pesu ja tuuletus. Siinä keinot, joilla Lappeenrannan kaupunginteatterin tavaroita on käsitelty nyt, kun teatteri tekee muuttoa uuteen teatterirakennukseen.

Läheskään kaikkea ei viedä, vaan tavaroita myydään kirpputorilla tai viedään suoraan kierrätykseen tai kaatopaikalle. Sisäilmaongelmista kärsineestä teatterirakennuksesta ei haluta viedä mikrobeja uuteen, vuoden 2016 alussa valmistuvaan teatterin.

– Monta kuukautta tavaroita on puhdistettu ja pesty. Nyt on hyvä tilaisuus käydä kaikki läpi, kertoo Lappeenrannan kaupunginteatterin puvustonhoitaja Päivi Hanttu-Lindström.

Imurointi ja vesipesu

Teatterilla on käytössä monet konstit tavaroiden puhdistamiseen. Niistä tärkeimmät ovat imurointi ja vesipesu.

– Kaikki mitä voidaan pestä, pestään vesipesussa. Meillä on käytössämme myös kaksi hepa-imuria. Höyrypesua käytetään jos vain mahdollista ja talvella tietysti tuuletetaan, luettelee Päivi Hanttu-Lindström.

Kengät ja käsilaukut on puolestaan ensin imuroitu ja sitten pyyhitty nihkeällä rätillä.

Kaupunginteatterin lähes kaikki varastot on jo käyty läpi. Yksi vaatevarasto odottaa vielä tarkistamista.

Osan vaatteistaan, esineistöstään ja lavasteistaan teatteri on myynyt kirpputorilla. Pukukirppis järjestetään teatterilla keskiviikkona.

– Tässä on romanivaatteita näytelmästä Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen. Ne ovat vanhan näköisiä, kun ne tehtiin tarkoituksella vanhan näköisiksi.

Taustalla Lappeenrannan kaupunginteatterin ala-aulassa on läjäpäin kenkiä, vöitä, huiveja, pukuja.

– Tässä on frakki ja smokkeja, vaikka vanhojenpäivien tansseihin.