Savisaar pidätyksensä jälkeen: "Älkää hermoilko, kaikki on kunnossa"

Viron keskustapuolueen johto sanoo, ettei usko Savisaaren korruptiosyytteiden päätyvän oikeuden käsittelyyn. Puolueesta eronnut entinen kansanedustaja puolestaan arvelee, että Savisaar valitaan tässäkin tilanteessa uudelleen puoluejohtajaksi.

Ulkomaat
Edgar Savisaar vuonna 2003.
Edgar SavisaarTimur Nisametdinov / EPA

Lahjusten ottamisesta pidätetty Viron keskustapuolueen johtaja ja Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar näyttäytyi julkisuudessa sen jälkeen, kun hänet oli terveyssyistä päästetty kotiinsa tiistai-iltana.

Naamioituneiden suojelupoliisien saattama Savisaar kertoi talonsa pihalla odottaneille toimittajille, että olisi halunnut pitää lehdistötilaisuuden, mutta sitä ei sallittu.

– Älkää hermoilko, kaikki on kunnossa, hän huusi toimittajille aidan taakse.

Keskiviikkona hän pääsi pitämään haluamansa tiedotustilaisuuden. Siinä hän sanoi vasta aloittaeensa taistelun, johon poliittiset vastustajat ovat hänet haastaneet.

Hänen mukaansa syytöksille lienee kolme syytä. Ensimmäiseksi hän arvelee sen, että hän on palannut sairautensa jälkeen täysin voimin politiikkaan. Toisena syynä hän pitää sitä, ettei hallitus hänen mukaansa muutoin pysty peittelemään Tallinnan satamassa tapahtunutta suurvarkautta. Kolmas syy on keskustapuolueen lähestyvä puoluekokous, jossa hän aikoo pyrkiä uudelleen johtajaksi, Savisaari listasi.

Seitsemää epäillään korruptiosta

Savisaaren epäillään sekä ottaneen että antaneen toistuvasti lahjuksia ja myös välittäneen niitä puolueelleen. Suojelupoliisi teki eilen pitkin päivää etsintöjä Savisaaren toimiston lisäksi hänen kotonaan ja vei sieltä mahdollisena todistusaineistona pitämiään asiakirjoja.

Suojelupoliisi sanoo aloittaneensa tutkinnan jo viime vuonna. Savisaaren vakava sairaus kuitenkin keskeytti tutkimukset. Savisaaren lisäksi epäiltyjä on kuusi, muun muassa kaksi merkittävää liikemiestä.

"Ei välitöntä muutosta"

Virolaisen politiikantutkijan Andreas Kajun mukaan Savisaaren lahjusepäilykset ovat keskustapuolueen pitkän tragedian loppunäytös. Arvattavasti puolueessa on niitä, jotka katuvat, ettei puheenjohtajaa vaihdettu jo kauan sitten, Kaju sanoi Viron yleisradioyhtiön ERR:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

– Nyt pitäisi ajatella ennen muuta venäjänkielisiä, joiden asia on ollut Viron politiikassa edustamatta, koska keskustaa ei ole voitu Savisaaren takia ottaa hallitukseen. Ellei puolue tee nyt päätöksiä, vaan tilanne on vuoden päästä sama, joku muu vie venäjänkielisten äänet, Kaju arvelee.

Välitöntä muutosta keskustapuolueen kannatukseen ei hänen mukaansa silti ole odotettavissa. Vironkieliset äänestäjät ovat jo likipitäen kadonneet, ja venäjänkieliset eivät lähde, koska heillä on se käsitys, että Savisaarta kohdellaan väärin, Kaju sanoo.

"Savisaar ei väisty koskaan"

Keskustapuolueen entinen jäsen ja kansanedustaja Olga Sõtnik puolestaan arvioi, että rikostutkinnasta huolimatta Savisaar valitaan uudelleen puoluejohtajaksi marraskuun puoluekokouksessa.

– Savisaar ei väisty koskaan. Ne, jotka luulevat uuden ajan alkaneen Viron politiikassa, ovat väärässä. Oikeusprosessi kestää vuosia, ja koko sen ajan puolueväki vakuuttaa Savisaaren syyttömyyttä ja sanoo, että syytteet ovat poliittinen yritys tuhota keskustapuolue, siteeraa Postimees (siirryt toiseen palveluun)-lehti Sõtnikin päivitystä sosiaalisessa mediassa.

Keskustapuolueen varapuheenjohtajat Kadri Simson ja Enn Eesmaa ovat asettuneet tukemaan Savisaarta. He ovat ilmoittaneet puolueensa lehdistöedustajan kautta, että uskovat syytteiden kaatuvan jo ennen kuin ne päätyvät oikeuteen, kertoo uutisportaali Delfi (siirryt toiseen palveluun).