1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

THL: Turvapaikanhakijoiden krooniset taudit ovat suurempi ongelma kuin tartuntataudit

Turvapaikanhakijoiden nopeasti lisääntynyt määrä saattaa lisätä Suomessa tarttuvia tauteja kuten tuhkarokkoa, tuberkuloosia, poliota ja kurkkumätää. THL:n mukaan suomalaisilla on keskimäärin erittäin hyvä suoja näitä tauteja vastaan. Joissakin kunnissa rokotekattavuus tuhkarokkoa vastaan on kuitenkin madaltunut.

Kotimaan uutiset
Mika Salminen
Turvapaikanhakijoiden mukana Suomeen voi tulla vaarallisia tartuntatauteja kuten tuhkarokkoa, poliota tai tuberkuloosia. THL:n infektiotautien osaston johtaja Mika Salminen kertoo, miten viranomaiset ovat asiaan valmistautuneet.

Terveydenhuolto on valpastunut turvapaikanhakijoiden määrän kasvun takia. Turvapaikanhakijat tulevat oloista, joissa taudit helpommin leviävät.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n infektiotautien osaston johtaja Mika Salminen sanoo, että turvapaikanhakijoiden tartuntataudit ovat kuitenkin pieni ongelma verrattuna tulijoiden kroonisiin tauteihin ja psyykkisiin oireihin. Häntä huolettavat myös lapset ja raskaanaolevat naiset.

THL on valmistelemassa pakettia, jossa terveyskysymyksiin otetaan kantaa. Materiaalia valmistuu tällä viikolla. Ohjeet rokotteista ja tarttuvien tautien seulonnasta on jo julkistettu.

Ylen aamu-tv:ssä haastateltu Salminen sanoo, että turvapaikanhakijoilla saattaa olla tuhkarokkoa, tuberkuloosia, poliota ja kurkkumätää.

– Suomalaisilla on keskimäärin erittäin hyvä suoja näitä vastaan, sanoo infektio-osaston johtaja.

Matkustelu on suurempi riski

Salminen kuitenkin huomauttaa, että alueittain tuhkarokon rokotekattavuus on madaltunut.

– On olemassa vaara, että kaikissa kunnissa ei ole tarpeeksi korkea rokotekattavuus tuhkarokon varalta.

Koko maassa tuhkarokon rokotekattavuus on yli 95 prosenttia, toiset alueet jäävät tämän alle.

Vaikka tämä periaatteessa on epidemiariski, ihmisten matkustelu on kuitenkin suurempi riski kuin turvapaikanhakijat, sanoo Salminen.

THL tekee terveysasioissa yhteistyötä Maahanmuuttoviraston ja sisäministeriön kanssa. Maahanmuuttoviraston vastuulla on turvapaikanhakijan terveydenhoito vastaanottokeskuksissa. Siellä tulija tapaa terveydenhoitajan, joka lähettää hänet tarvittaessa lääkärille.

Lue seuraavaksi