1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Simo Valakari: Syksy on futaajalle parasta aikaa

Seinäjoen Jalkapallokerho valmistautuu Veikkausliiga-kauden viimeisiin peleihin. Valmentaja Simo Valakarin mukaan koko tiimi on vireessä ja valmiina haasteisiin.

urheilu
SJK:n päävalmentaja Simo Valakari.
Lehtikuva

Seinäjoella valmistaudutaan keskiviikon SJK-HJK -peliin, joka täyttänee jalkapallokatsomot alkuillasta. Vaikka ottelu ei ratkaise vielä Veikkausliigaa eikä mestaruutta, siihen latautuu paljon.

Seinäjoen Jalkapallokerhon päävalmentaja Simo Valakari vaikuttaa luottavaiselta joukkueensa otteisiin. Peli on kentällä, mutta työtä on tehty paljon jo sitä ennen.

– On käyty oma peli ja vastustaja hyvin läpi. Se luo turvallisuuden tunteen ja itseluottamuksen, että voidaan lähteä hyvin valmistautuneina pelaamaan. Se on joukkuehenki ja vastuu omasta joukkueesta - ja se lähtee meistä valmentajista. Pelaajan täytyy nähdä, että me on hyvin valmistauduttu, Simo Valakari pohtii.

Ihmissuhdetyötä

Ihmiset ovat ihmisiä. Se, mitä elämässä tapahtuu kentän ulkopuolella, vaikuttaa myös kentällä.

– Valmennus on ihmissuhdetyötä. Toivon ja haluan päästä vuorovaikutukseen pelaajien kanssa. Kohtaan heidät ensin ihmisinä, sitten pelaajina. Vaikuttaa pelaajan esitykseen kentällä, jos kentän ulkopuolella tapahtuu jotain, Simo Valakari sanoo.

Peliä koskevista asioista keskustellaan myös, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Lopulta valmentaja valitsee taktiikan, millä edetään.

– Olen itse pelannut ja tiedän, että pelaajat tekevät ratkaisut kentällä, mutta minun täytyy antaa heille työkalut, että tuntevat olonsa turvalliseksi. Tietävät, että nämä tilanteet on käyty harjoituksissa läpi ja vaikka sokkona tiedän, että tuolta piti tulla joku kaverikseni juoksuun, Valakari sanoo.

– Annan raamit ja pelaajat valitsevat niistä parhaan ratkaisun. On vaikeita päiviä, pelejä ja treenejä, mutta sekin on osa meidän yhteistä elämää. Ei se aina ole niin ruusuista, mutta joka hetkestä kannattaa ottaa irti niin paljon kuin mahdollista.

Syksy on parasta aikaa

Seinäjoen Jalkapallokerholla on jäljellä viisi peliä, joista jokainen on tärkeä.

– Kaikki lähtee joukkuepelaamisesta. Myös pelaajien täytyy olla näissä kärkipeleissä parhaalla tasollaan. Ei kestä montaa sellaista pelaajaa, jotka eivät päässeet parhaimmilleen. Ottelussa tulee yksi tai kaksi maalintekopaikkaa ja ne on otettava, Simo Valakari miettii.

Valakari on luottavainen SJK:n pelikuntoon. Koko tiimi on vireessä.

– Olemme olleet joukkueen sisällä rauhallisia. Vaikka kesällä tulokset eivät olleet sellaisia kuin olisi haluttu, pelasimme itseasiassa hyvin, emme vaan saaneet maaleja. Näihin peleihin on kiva lähteä, kun joukkue on terve.

Valakaria ei yllätä se, että liigan kärkitaistossa on useita joukkueita.

– Aina on joku, jota ei ole povattu pärjäämään ja joku joka ei sitten pärjääkään. Joka kerta joku ylittää itsensä ja ehkä me oltiin se viime vuonna.

Luvassa on mielenkiintoisten ja ratkaisevien pelien sarja.

– Syksy on muutenkin suomalaiselle futaajalle parasta aikaa. On iltavalaistus, nurtsi alkaa tuoksua hyvältä ja pallo liikkuu hyvin, kun kentät ovat vähän kosteita.

Lue seuraavaksi