1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA:han matkustanut paavi rauhoitteli isäntiä: "En ole kommunisti"

Köyhien, maahanmuuttajien ja ympäristönsuojelun puolesta puhunut paavi Franciscus tapaa kuusipäiväisellä Yhdysvaltain-matkallaan sekä nimekkäimpiä poliitikkoja että vankiloiden asukkeja.

Paavi Franciscus vietiin Yhdysvalloissa lentokentältä komeiden kulkupelien sijasta pienellä henkilöautolla, kuten hän halusi Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltoihin vierailulle saapunut paavi Franciscus on rauhoitellut niitä yhdysvaltalaisia, joiden mielestä köyhien puolesta puhunut paavi on liian liberaali, vasemmistolainen ja jopa kommunisti.

– Olen aivan varma, etten ole koskaan sanonut enempää kuin mitä kirkon sosiaalinen oppi sisältää, paavi sanoi lennollaan Yhdysvaltoihin.

Hän arveli, että hänen kirjoituksiaan on toisinaan tulkittu väärin, minkä takia hän on saattanut kuulostaa "hivenen vasemmistolaisemmalta" kuin on.

Franciscusin odotetaan kuitenkin patistavan matkallaan myös Yhdysvaltoja pitämään nykyistä parempaa huolta ympäristöstään ja köyhistään ja avaamaan sylinsä maahanmuuttajille.

Valittu väkijoukko hoilasi paaville lentokentällä

Presidentti Barack Obama perheineen oli vastaanottamassa Yhdysvaltoihin Marylandiin laskeutunutta paavia. Kentälle oli valittu myös joidenkin satojen kansalaisten joukko, joka huusi kättään heiluttavalle Franciscusille: "Hoi hoi, hei hei, tervetuloa USA:han!"

Paavi Francisus vilkuttaa autosta.
Yhdysvalloissa vieraileva paavi Franciscus ajeli Washingtonissa vaatimattomasti pienen Fiatin kyydissä.

Franciscusin taipumus mennä väkijoukkojen sekaan ja käyttää tavallista henkilöautoa tai avojeeppiä luodinkestävän ajoneuvon sijasta aiheuttivat Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisille päänvaivaa – etenkin kun hänen turvaamisekseen tarkoitettu operaatio on yksi Yhdysvaltain kaikkien aikojen suurimpia.

Lähimmäksi suuria kansanjoukkoja paavi päässee New Yorkin keskuspuiston läpi suunnitellussa kulkueessa.

Ensimmäisen puheensa hän pitää keskiviikkona Valkoisen talon nurmikolla, ennen kuin tapaa katolisia piispoja. Kuuden päivän aikana hän puhuu myös muun muassa kongressissa, YK:n päämajassa ja terrori-iskussa tuhoutuneen World Trade Centerin paikalla. 

Espanjan kieli on viesti

Homoseksuaalien asema ja rasismi ovat tällä hetkellä erityisen kuumia puheenaiheita Yhdysvalloissa, eivät vähiten sen uskonyhteisöille, ja paaviltakin odotetaan linjausta näistä kysymyksistä.

Yhdysvaltain korkein oikeus laillisti samaa sukupuolta olevien pariskuntien liitot kolme kuukautta sitten, mitä Yhdysvaltain katolinen kirkko vastustaa ankarasti. Paavi on sanonut olevansa avioliittoasiassa lujasti kirkon kannalla. Kysymykseen papin homoseksuaalisuudesta hän on kuitenkin vastannut kysymällä, kuka hän on tuomitsemaan ketään.

Mustia syrjiväksi syytettyyn oikeusjärjestelmään Franciscus tutustuu jututtamalla pennsylvanialaisen vankilan asukkeja.

Franciscus on ensimmäinen paavi Latinalaisesta Amerikasta. Hän aikoo pitää valtaosan puheistaan äidinkielellään espanjaksi. Myös sitä pidetään voimakkaana viestinä tilanteessa, jossa osa lähestyvien presidentinvaalien ehdokkaiksi haluavista republikaaneista on käyttänyt kovaa kieltä latinosiirtolaisuutta vastaan.