Porthanian valtaus jatkuu ainakin lauantaihin asti

Yliopiston valtaajat vastustavat koulutusjärjestelmään kohdistuvia leikkauksia ja vaativat, ettei korkeakouluja ohjata yritysten ja kaupallisuuden ehdoilla.

Kotimaa
Porthanian valtaus.
Yle

Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen valtausta jatketaan ainakin lauantaihin asti. Valtaus alkoi viime viikon perjantaina palkansaajajärjestöjen järjestämän Rautatientorin mielenilmauksen jälkeen.

Valtaajat muun muassa vastustavat koulutusjärjestelmään kohdistuvia leikkauksia ja vaativat, että korkeakouluja ohjataan sivistys- ja kulttuuripolitiikan eikä yritysten ja kaupallisuuden ehdoilla.

Tiistaina illalla järjestetyssä kokouksessa päätettiin myös kannattaa koko koulutusjärjestelmän laajuisen lakon järjestämistä ja kutsua koko yliopistolla työskentelevä henkilökunta mukaan työtaistelutoimiin. Keskiviikkona illalla pidetään seuraava kokous, johon on kutsuttu myös ammattiliittojen edustajia.

Valtauksessa mukana oleva opiskelija Taru Kortelainen kertoo, että paikalla on käynyt kaikkiaan satoja ihmisiä, ja yöpyjiä on ollut yleensä parikymmentä. Hän sanoo, että tapahtuma on yhdistänyt opiskelijoita ja muuta henkilökuntaa, kun valtauskokouksissa on käynyt lehtoreita ja professoreita, ja esimerkiksi vahtimestareilta on saatu paljon apua.

– Koska me ei olla täällä pelkästään omien oppiaineidemme tai omien opettajapestien takia, vaan me ollaan täällä koko yliopiston henkilökunnan puolesta. Eli esimerkiksi vahtimestarit ovat meidän kanssa samalla puolella, samoin siivoojat. Että vastustetaan yliopistoleikkauksia.