Sunny Car Center kuopattiin lopullisesti – konkurssipäätös sai lainvoiman

Jättiautokauppaa havitelleen Sunny Car Centerin taru on lopullisesti ohi. Kanta-Hämeen käräjäoikeus asetti yhtiön konkurssiin viime viikon maanantaina. Päätös on nyt lainvoimainen eikä sitä voi enää purkaa.

Kotimaa
kuvakollaasi
Yle Uutisgrafiikka

Autoala vähintäänkin hämmästyi, kun yrittäjä Markku Ritaluoma julkisti uutisen uudesta jättimäisestä, autoihin keskittyvästä kauppakeskuksesta vuoden 2010 kesäkuussa.

Ritaluoma kertoi, että hänen yhtiönsä rakennuttaa noin 80 000 neliön autoliikkeiden ja huoltotilojen keskittymän Hämeenlinnan Kirstulaan. 100 miljoonaa euroa maksavan Sunny Car Centerin tuli olla valmiina vuonna 2013. Toisin kävi (siirryt toiseen palveluun).

Epäilyjä heti alussa

Vaikka Sunny Car Center sai mukaansa saksalaisen suuryhtiö Siemensin kehittämään rakennuksen ekologista energiateknologiaa, alkoivat epäilyt nostaa päätään.

Ensimmäiseksi vastaan nousivat kaupungin autokauppiaat, joita houkuteltiin mukaan Sunny Car Centeriin. Hämeenlinnan Kaurialassa on jo kaupungin autoliikkeiden keskittymä ja omistajat olivat tyytyväisiä sijaintiinsa.

Varoituksen sanoja alkoi kuulua myös muualta. Miten jättikauppa voi menestyä pikkukaupungin kyljessä?

Raha ja rahoitussekoilut kaatoivat

Lopullisesti Sunny Car Centerin aurinko laski kuitenkin rahan puutteeseen ja rahoituksen saamisesta aiheutuneisiin kohuihin. Kun rahoitukseen alkoi liittyä huhuja Sambian ex-presidentin vaimosta ja niin sanotuista nigerialaishuijauksista, alkoi yhteistyökumppaneiden usko hiipua.

Kaupunki halusi Kirstulan tontistaan kauppasopimuksen mukaisesti 8,4 miljoonaa. Kun summan maksamiselle annettiin parikin lisäaikaa, loppui kaupungin kärsivällisyys ja kauppa sanottiin irti. Sunny Car Centerillä ei ollut enää tonttia mihin rakentaa.

Velkojat Ritaluoman perässä 

Kun tieto Sunny Car Centerin alamäestä saatiin, alkoivat velkojat perätä saataviaan ulosoton kautta. Jo kuluvan vuoden tammikuussa ulosotossa oli perinnässä satoja tuhansia euroja. Suurin perijä oli Verohallinto. Tiettävästi myös Siemens peri saataviaan. Alkoi kissa ja hiiri -leikki, kun haastemiehet yrittivät löytää yrittäjä Markku Ritaluoman saadakseen haasteensa perille.

Ritaluoma lupasi useaan otteeseen tulla Suomeen USA:sta, missä hän oleskeli, mutta ei kuitenkaan koskaan saapunut. Haasteen vieminen Amerikkaan (siirryt toiseen palveluun) on vaikeaa.

Lopulta Verohallinto onnistui saamaan haasteen tiedoksi. Kun Ritaluoma ei haasteeseen vastannut, pystyi Kanta-Hämeen käräjäoikeus asettamaan yhtiön konkurssiin. Konkurssi varmistui 22.9., kun määräaika konkurssin purkamiseen umpeutui.