Talous tasapainoon toisin kuin muualla Suomessa – Oulun yliopisto säästää seinistä, ei ihmisistä

Helsingin ja Lappeenrannan yliopistot tasapainottavat talouttaan suurilla henkilöstön irtisanomisilla. Oulun yliopiston hallitus on valinnut talouskokouksessaan päinvastaisen suunnan. Oulussa pyritään säilyttämään tuloksentekijät eli henkilöstö.

Oulun yliopisto
Oulun yliopiston rehtori 1.1.2015 alkaen on Jouko Niinimäki
Yle

Oulun yliopiston budjettileikkaus ensi vuodelle on arviolta 4,2 miljoonaa euroa. Se on osa hallituksen kaavailemia kymmenien miljoonien rahoitusleikkauksia ja indeksijäädytyksiä korkea-asteen koulutukselle Suomessa.

– Se on iso summa rahaa, ja säästöt on tehtävä nopealla varoitusajalla. Toisaalta koko budjettimme on 222 miljoonaa euroa. Säästöt saadaan aikaan normaalin kehitystoiminnan kautta, rehtori Jouko Niinimäki toteaa.

Pyrimme mahdollisimman pitkälle säilyttämään henkilöstön eli tuloksentekijät.

Jouko Niinimäki

Rehtori ja yliopiston hallitus uskovat, että talous on tasapainotettavissa lykkäämällä tässä vaiheessa monilta osin Oulun yliopistokampuksen 32 miljoonan euron kehittämissuunnitelmia.

– Yliopiston hallitus on valinnut pitkäjänteisen tien. Pyrimme mahdollisimman pitkälle säilyttämään henkilöstön eli tuloksentekijät. Meillä on muitakin säästökohteita.

Oulun yliopisto on aloittanut voimakkaan organisaatiouudistuksen ja tehostamisohjelman. Uusien tulosyksiköiden myönteisten talousvaikutusten uskotaan näkyvän jo kuluvan vuoden aikana. Jouko Niinimäki on tyytyväinen käynnissä oleviin uudistuksiin, joita eräissä toisissa yliopistoissa vasta valmistellaan.

Valtava leikkaus Tekes-rahoitukseen

Eniten Jouko Niinimäki on huolissaan Oulun yliopistoa uhkaavista, jopa yli 19 miljoonan euron leikkauksista Tekesin rahoitukseen. Rehtori on vakuuttunut, että moista summaa ei voi kompensoida säästöillä tai uudelleen kohdentamisilla.

– Tekesin 102 miljoonan euron leikkaus iskisi herkimpään tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan rajapintaan.

On vaikea uskoa, että Suomi selviäisi sillä, että leikkaamme tutkimusta ja innovaatiotoimintaa.

Jouko Niinimäki

– Onneksi Tekes-säästöt eivät täysimääräisesti vaikuta vielä ensi vuoteen.

Rehtori Niinimäki kertoo elävänsä toivossa, että maan hallitus löytää ensi vuoden aikana uusia keinoja tutkimuksen rahoitukseen.

– On vaikea uskoa, että Suomi selviäisi sillä, että leikkaamme tutkimusta ja innovaatiotoimintaa.