Väriloistoa olisi tarjolla, mutta harva innostuu enää syksyllä kotipihan kaunistamiseen

Syksyn koristekasvien tarjonta on monipuolistunut vuosi vuodelta, mutta suomalaiset eivät ole innostuneet möyrimään puutarhoissaan syksyisin. Yhä edelleen valtaosa koristekasvien myynnistä ajoittuu kevääseen.

Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Kauppapuutarhaliitossa harmitellaan sitä, että suomalaiset kuluttajat eivät ryntää syksyisin kukkaosatoksille alkuunkaan samalla innolla kuin keväisin. Liitossa arvioidaan, että myynnistä 90 - 95 prosenttia ajoittuu kevään sesonkiin ja vain 5 - 10 prosenttia syksyyn.

– Syksyn koristekasvien tarjonta on lisääntynyt vuosi vuodelta, mutta tuskastuttavan hitaasti niiden kysyntä kasvaa. Pientä kasvua on kuitenkin ollut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, toteaa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Puutarhakausi voisi jatkua pidempään

Jalkasen mukaan syksy on selvästikin ihmisille talveen valmistautumisen aikaa.  Sen huomaa siitäkin, että vaikka syksy olisi erinomaista puiden ja pensaiden taimien istutusaikaa, ei niitäkään istuteta syksyisin vaan keväisin. Puutarhassa tartutaan haravaan ja laitellaan kesän tavaroita pois sen sijaan, että koristeltaisiin puutarhaa tai parveketta viihtyisäksi ja värikkääksi syksyn kasveilla.

– Sikäli harmillista, että kesä olisi parasta aikaa kasvattaa koristekasveja. Syksyn sesonkia varten kasvit voitaisiin kasvattaa ekologisesti auringon valolla ja lämmöllä, huomauttaa Jalkanen.

Syksyn koristekasveista Suomessa kasvatetaan joitakin määriä mm. krysanteemeja, syklaameja, astereita, gerberoita, koristekaaleja ja hopealankoja. Sen sijaan kaikki Suomessa myytävät kanervat ovat ulkomaisia ja tulevat Saksasta.

Sateenkaaren kaikki värit

Vielä jokunen vuosikymmen sitten puutarhoihin ja parvekkeille oli syksyksi tarjolla pelkästään kanervia. Nykyisin vaihtoehtoja riittää niin lajeissa kuin väreissäkin eikä kasvien hintojenkaan pitäisi hirvittää. Siitä pitävät huolen kasveja myyvät marketit tarjouksineen.

Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Puutarhaliitossa on haisteltu, että syksyinen puutarhainnostus on heräämässä. Hortonomi Annikki Oikkonen on pannut merkille, että puutarhoihin on alettu panostaa enemmän myös sen jälkeen, kun kesän kukat ovat kuihtuneet. Tarjonta on siihen varmasti vaikuttanut. Loppusyksyynkin on tarjolla varsinaista väriloistoa, kun kanervien laaja kirjo on tullut myyntiin. Tarjolla on myös värjättyjä kanervia.

– Tänä syksynä olen huomannut, että enää ei ole saatavilla pelkästään erivärisiä kukkia, vaan nyt vaihtelee myös kanervan lehtien väri vihreän eri sävyissä, toteaa Annikkki Oikkonen.

Kanervista takavuosien suosikki purppuranvärinen kellokanerva Erica on pitänyt pintansa Toinen kanervalaji Calluna on kuitenkin lisännyt jatkuvasti suosiotaan. Uusia Calluna-lajikkeita on tullut markkinoille useita.

– Calluna on enemmän meidän oman kanervamme kaltainen ja siksi se kestää olosuhteitamme paremmin kuin Erica, sanoo Oikkonen.

Kanervatkin tarvitsevat hoitoa!

Oikkosen mukaan kanervat saa pysymään hengissä, kunhan muistaa kastella niitä sen aikaa kun lämpöä riittää. Syksyn koristekasvitkin tarvitsevat kastelua.

– Ei niitä tietenkään tarvitse kastella samalla tavalla kuin kesäkukkia, mutta kyllä kastelu on tärkeää. Samoin on huolehdittava siitä, että ulkona olevat ruukkukasvit eivät saa sateiden mukana liikaa vettä. On tärkeätä huolehtia siitä, että vesi ei jää ruukkuihin makaamaan ja juuret pääse tukehtumaan.

Annikki Oikkonen vinkkaa, että syksyn koristekasveista hopeanväriset lajit, esimerkiksi hopealangat, säilyttävät värinsä parhaiten. Niistä riittää iloa jopa läpi talven.