Hyppää sisältöön

Sinfonia Lahden uusi ylikapellimestari innoissaan valinnastaan: "ensimmäinen tunteeni oli ylpeys"

Sinfonia Lahden ylikapellimestariksi nimitetty Dima Slobodeniouk on ylpeä nimityksestään. Hänen pestinsä alkaa syksyllä 2016, kun Okko Kamun kausi päättyy.

Jos edeltäjinä ovat sellaiset suuruudet kuin Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste ja Okko Kamu, voisi jotakuta kapellimestaria hirvittää, mutta ei Dima Slobodenioukia.

Hänet on nimitetty Sinfonia Lahden ylikapellimestariksi.

– Kun kuulin valinnastani, oli ensimmäinen tunteeni ylpeys. Olen seurannut Sinfonia Lahden vaiheita jo liki parin kymmenen vuoden ajan, ja arvostan tehtävää todella paljon.

Slobodeniouk johti Sinfonia Lahtea ensimmäisen kerran jo neljätoista vuotta sitten ja on sen jälkeen vieraillut Lahdessa kapellimestarina vuosittain.

Hänen kautensa ylikapellimestarina alkaa syksyllä 2016, kun Kamun kausi päättyy.

– Orkesteri on jatkuvassa muutostilassa ja niin sen pitääkin olla. Kyseessä on prosessi, joka alkoi Vänskän aikana. Se on saanut uusia muotoja ja värejä matkan varrella, mutta Osmon vaikutus tuntuu edelleen orkesterissa.

Slobodeniouk korostaa sitä, että ylikapellimestarina hänen on tunnettava orkesterin sisäinen dynamiikka.

– Se tulee esiin orkesterin yhteishenkenä, tiimityöskentelynä. Ihmiset ovat läsnä koko ajan, vaikka juuri tällä hetkellä käsiteltävä asia ei koskisikaan heitä, mikä on hieno piirre.

Sibelius vie sfääreihin

Sinfonia Lahdella on vankka suhde Jean Sibeliuksen musiikkiin ja niin on Dima Slobodenoiukillakin, vaikka hän tutustui Sibeliuksen tuotantoon vasta 16-vuotiaana, muutettuaan Suomeen.

– Minulla ja monella muullakin on Sibeliukseen aivan erityinen suhde, koska hän on aivan erityinen säveltäjä. Kun kuuntelee ja tekee Sibeliusta, niin pääsee jotenkin aina sellaisiin sfääreihin, joihin ei pääse millään muulla musiikilla.

Minulla ja monella muullakin on Sibeliukseen aivan erityinen suhde, koska hän on aivan erityinen säveltäjä.

Dima Slobodeniouk

Slobodenioukin mukaan Sibelius on tavoittanut musiikissaan jotain hyvin olennaista suomalaisuudesta.

– Olen täällä asuessani oppinut arvostamaan sitä rauhaa, jonka täällä voi löytää. Se on sellaista dynaamista rauhaa – aika kulkee välillä niin hitaasti, että sitä ei pysty hahmottamaan, mutta silti se kulkee. Se on ihmisen mielelle todella terveellinen aspekti, naurahtaa Slobodeniouk.

Aho haastaa sekä esittäjän että kuuntelijan

Slobodeniouk ylistää myös Sinfonia Lahden nimikkosäveltäjää, Kalevi Ahoa.

– Olen tehnyt Sinfonia Lahden kanssa vuosien varrella monesti Ahoa ja arvostan häntä suuresti – mestarisäveltäjä, jonka musiikki ei ole koskaan liian helppoa.

Arvostan häntä suuresti - mestarisäveltäjä, jonka musiikki ei ole koskaan liian helppoa.

Dima Slobodeniouk

Kalevi Ahon musiikki on Slobodenioukin mukaan erityisellä tavalla haastavaa.

– Suomen kielessä käytetään sanaa 'haastava' monesti synonyyminä sanalle 'mahdoton'. Ahon musiikki ei kuitenkaan ole sitä, vaan nimenomaan haastavaa sekä esittäjälle että kuuntelijalle.

Lahti haastaa kapellimestarin?

Sinfonia Lahden nykyinen ylikapellimestari Okko Kamu herätti närkästystä ja hilpeyttäkin haukkumalla Lahden tylsäksi kaupungiksi, jossa on esimerkiksi vain yksi fine dining -ravintola.

Slobodeniouk on eri linjoilla.

– Minulla on kokemuksia aika monenlaisista kaupungeista. Olen syntynyt Moskovassa, joka voi olla yhtä aikaa todella kaunis ja mielettömän ruma.

Keskustaan ulottuva luonto saa Slobodenioukilta kiitosta, mutta esimerkiksi paikallinen arkkitehtuuri melko neutraalin arvion.

– En osaa vetää herneitä nenään siitä, että joku talo ei ole niin kaunis kuin toinen, sadan metrin päässä oleva. Tämähän on aivan normaalia.

Onko ruoho sitten vihreämpää aidan toisella puolella, eli ovatko rakennukset aina komeampia muualla? Maailmaa jatkuvasti kiertävän ja Espanjassa asuvan kapellimestarin mukaan ei.

– Asun tällä hetkellä La Corunassa, Galiciassa, eikä sekään mikään Pariisi ole!

.
.