1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kauppakeskus varaa parhaat paikat vähäpäästöisille autoille: "Ei valvota mitenkään"

Puuvillan kauppakeskuksen parkkitiloissa Porissa on aiheuttanut kummastusta vähäpäästöisille autoille varatut parkkiruudut. Erityisesti kysymyksiä herättää se, mikä luetaan vähäpäästöiseksi ja miten sitä valvotaan.

Kuva: Kati Rantala / Yle

Porissa Puuvillan kauppakeskuksen parkkialueella monet ovat kurtistaneet kulmiaan ihmetyksestä. Ovien läheisyydessä olevat paikat ovat varattu vähäpäästöisille autoille. Ohje herättää ison liudan kysymyksiä.

– Tätä on ihmetelty pääkaupunkiseutua myöten. Kyse on kauppakeskuksen tavoitteesta saada LEED-ympäristösertifikaatti. Se edellyttää, että viisi prosenttia parkkipaikoista on varattu vähäpäästöisille autoille, kertoo Puuvillan tekninen kiinteistöpäällikkö Juha Veistonen.

Omantunnon juttu

Puuvillan kauppakeskus on tehnyt linjauksen. Autot, joiden CO2- eli hiilidioksidipäästöt ovat alle 150g/km, luokitellaan vähäpäästöisiksi. Autoilija näkee oman ajoneuvonsa lukeman helpoiten viimeisimmästä katsastustodistuksesta.

Vähäpäästöistä parkkirivistöä tarkastellessa huomaa, että termi "vähäpäästöinen" on hyvin häilyvä käsite. Ruuduissa on lähes poikkeuksetta bensarohmuiksikin kuvailtavia ajoneuvoja.

– Kuten näkyy, tätä ei valvota mitenkään, vaan se on kuskin omantunnon asia mihin autonsa pysäköi. Suomessa ei ole vielä edes sellaista välineistöä, millä pysäköinninvalvojat voisivat vähäpäästöisyyden tarkastaa. Tosin Keski-Euroopassa sellaisia laitteita löytyy, eli ehkä Suomessa tulevaisuudessa pidetään näitäkin silmällä, Veistonen sanoo.