1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Video: Tältä näyttää, kun 40-kiloinen koira hyökkää päälle – luvan kanssa

Saksanpaimenkoirien MM-kilpailut ovat parhaillaan käynnissä Lahdessa. Koirien taitoja testataan tottelevaisuuden ja jäljestämisen lisäksi suojelutehtävissä. Hyvän suorituksen takana on aina myös taitava ja pelkäämätön maalimies.

maalimies saksanpaimenkoirien MM-kilpailut
Lahdessa on käynnissä saksanpaimenkoirien MM-kilpailut. Koirien taitoja testataan tottelevaisuuden ja jäljestämisen lisäksi suojelutehtävissä. Hyvän suorituksen takana on aina myös taitava maalimies.

Saksanpaimenkoirat mittelöivät tällä viikolla rodun maailmanmestaruuskisoissa Lahdessa. Kilpailussa otetaan koirista ja omistajista mittaa kolmessa eri osiossa, jäljestämisessä, tottelevaisuudessa ja suojelussa.

Yleisölle näyttävin laji on suojelu, jossa koiran tehtävä on käskystä hyökätä ihmisen kimppuun – ja myös päättää hyökkäys komennosta.

Laji ei onnistuisi ilman osaavia maalimiehiä, joista yksi on imatralainen Janne Takkinen.

– Pitää olla kylähullu, että lähtee koiran puruleluksi. Siitä vaan kokeilemaan, kun 40 kiloa painava koira hyökkää viittäkymppiä päälle, naurahtaa Takkinen.

Takkisen on maalimiehen tehtävään vetänyt kauan jatkunut koiraharrastus ja kiinnostus saksanpaimenkoiriin. Miehellä on ollut schäfereitä aina 1990-luvulta asti.

Joskus hampaat osuvat suojan sijaan ihoon

Hyvää lihaskuntoa ja kestävyyttä vaaditaankin, sillä aikuinen saksanpaimenkoira repii ihmistä suojelutehtävässä jopa yhdeksän geen voimalla.

Siitä vaan kokeilemaan, kun 40 kiloa painava koira hyökkää viittäkymppiä päälle.

Janne Takkinen

– Hampaita ei tunne suojan läpi mutta sen puruvoima välittyy lujaa. Koiraa ei saa pelätä, mutta sitä on syytä kunnioittaa, kuvailee Takkinen.

Maalimiehellä on suojavarusteena muun muassa käden peittävä suojahiha, mutta loukkaantumisiltakaan ei aina vältytä.

– Ohipuraisuja sattuu harvoin, varsinkin kilpailuissa, joissa koirat on hyvin koulutettuja. Sen sijaan esimerkiksi nilkat ja takareidet ovat kovilla, kuten muussakin urheilussa, kertoo rajavartijana siviilissä työskentelevä Takkinen.

Maalimiehen oltava kovassa kunnossa

Kohti tulevaa koiraa on osattava lukea hyvin. Sekä tekniikka että fysiikka on oltava kunnossa, jotta pystyy oikein vastaanottamaan koiran repivän hyökkäyksen.

Takkinen pitää kuntoa yllä muun muassa juoksemalla. Hän harjoittelee koko ajan myös maalimiehenä olemista – treenitunteja tulee vuodessa yli 600.

Takkinen korostaa, että maalimiehen pitää kaiken aikaa huolehtia, ettei hän saati koira loukkaannu. Rooli on myös tarkkaan määritelty, sillä se vaikuttaa koiran menestymiseen.

– Tärkeintä on, että maalimies osaa esitelllä koiran vahvuudet ja heikkoudet tuomarille. Se vaatii paljon harjoittelua.

Maalimiehen työnäytteen voi katsoa videolta.