Jo kuudesluokkalaiset opettelevat kieltäytymään tupakasta

Keminmaassa kuutosluokkalaiset ovat tällä viikolla saaneet tietoa muun muassa päihteiden ja tupakan ja nuuskan terveydelle aiheuttamista haitoista. Koulukuraattorin mukaan asioista puhuttiin ennen vasta seiskaluokkalaisten kanssa, mutta silloin aiheet ovat tulleet esiin liian myöhään.

terveys
päihdevastaisuus, tupakoimattomuus, koululainen
Paula Hiljanen / Yle

Pölhön koulun kuutosluokkalaiset opettelivat keskiviikkona sanomaan tupakalle "Ei, kiitos!".

Tupakan terveysvaurioita heille havainnollistettiin muun muassa juoksemalla hetken paikallaan ja sitten hengitettiin mehupillin läpi. Näin koululaiset saivat tuntumaa siihen, kun tupakoitsijan keuhkot ovat poissa pelistä.

Myös ennaltaehkäisevä päihdetyö on aloitettava yhä varhemmin, tietää Keminmaan vapaa-aikaohjaaja Anu Johansson.

päihteettömyys, kielto, päihdevastaisuus
Paula Hiljanen / Yle

– Vuoden alussa merilappilaisille yläkouluikäisille tehdystä päihdekyselystä saimme idean. Siinä kävi ilmi, että nuoret kokeilevat yhä varhaisemmassa vaiheessa päihteitä.

Huolestuneita viestejä kotoakin

Huolestuneita signaaleita on saatu myös kotiväeltä. Koulukuraattori Tarja-Tuulikki Laine kertoo, että alakoululaisten isät ja äidit ovat pyytäneet järjestämään terveystietoiskuja.

– Tämä sama tietopaketti on vedetty aiemmin seiskaluokkalaisille. Se tulee heille kuitenkin liian myöhään, koska nuuska- ja tupakkakokeilut alkavat jo alakoulussa. Kun joku tarjoaa tupakkaa tai nuuskaa, niin oman terveyden takia on uskallettava sanoa "ei".