Positiivisuuden lähettiläs Pekka Hyysalo ei ymmärrä "netissä keulimista"

Laskettelurinteiden taiturina ihmisten tietoisuuteen tullut Pekka Hyysalo tuli isommalle yleisölle tutuksi vasta traagisen onnettomuuden myötä. Kuoleman porteilta takaisin elämään taistellut Hyysalo kiertää kertomassa tarinaansa ja antaa ihmisille näkökulmia arkisiin huoliin. Hänen oma kuntoutumisensa etenee huimaa vauhtia.

Kotimaa
Raija Ruonala pääsi yhteiskuvaan Pekka Hyysalon kanssa
Pekka Hyysalo kiertää ympäri Suomea jakamassa kokemuksiaan. Kemin yleisötilaisuudessa paikalla ollut Raija Ruonala oli niin vaikuttunut Pekan tarinasta, että halusi yhteiskuvan muistoksi.Kati Siponmaa / Yle

Vuoden 2014 positiivisimmaksi suomalaiseksi valittu Pekka Hyysalo oli Youtube-tähti jo ennen kohtalokasta lasketteluonnettomuuttaan. Half Pipen ja Big Airin hallinnut freestylelaskettelija on sittemmin operoinut netin ja somen maailmassa antaakseen vertaistukea aivovaurioista kärsineille. Aktiivisesta some-läsnäolosta huolimatta Hyysalo ei tunnista yhtä aikamme ilmiötä: vihapuhetta.

– En voi sanoa törmänneeni, mitä se on? Hän täräyttää.

Hetken asiaa makusteltuaan nuori mies lausuu:

– Mun mielestä on ihan tyhmää, että pitää netissä alkaa keulia. Tekis asiat itte paremmin, eikä menis nettiin marisemaan.

Mariseminen ei todellakaan ole Pekan juttu.

Terveet elämäntavat kaiken a ja o

Terveelliset elämäntavat ovat olleet Hyysalolle aina tärkeitä, mutta varsinkin nykyään ne ovat kaikki kaikessa. Mies treenaa kuutena päivänä viikossa, useita tunteja kerrallaan oman gurunsa ohjeilla.

Intialaisen Rajul Vasan metodeilla Hyysalo on saanut puheensakin jo hieman notkistumaan. Silti ilmaisu on vielä monotonista. Se ei Hyysaloa haittaa, hän tietää ilmaisunsa jähmeyden ja liikkumisen kankeuden itsekin. Jokainen uusi edistysaskel on aina tuulettamisen paikka.

Entisen freestylelaskijan parantuminen vakavasta onnettomuudesta on ollut niin huimaa, että osansa täytyy olla miehen alati positiivisella elämänasenteella.

Viimeinen hyppy muutti kaiken – luonnettakin

Hyysalo oli uransa huipulla 2010, jolloin Ylläksen rinteillä kuvatun lyhytelokuvan kuvauspäivä päättyi kirjaimellisesti viimeiseen hyppyyn. Tuuli tarttui pitkänhuiskeaan laskijaan kohtalokkain seurauksin ja taistelu rankingsijoituksista vaihtui taisteluksi elämästä. Kypärästä huolimatta aivot vaurioituivat alastulossa ja mäkeen jäi elastisen miehen liikuntakyvyn lisäksi puhekyky ja lähimuisti.

Työhyvinvointikonsulttina työskentelevä Anja Hyysalo sanoo poikansa olleen aina valoisa persoona, mutta onnettomuus toi hänen mukaansa vielä vahvemmin positiivisuuden pintaan.

– Joskus kun itsellä on huono päivä, niin riittää että piipahdan Pekan luona, niin saan taas voimia, Anja Hyysalo tunnustaa.

Takaisin elämään taistelemista viestivä "FightBack"-tuotemerkki perustettiin kattamaan Pekan kuntoutuksesta koituvia kustannuksia, mutta siitä on tullut entiselle laskettelijalle puolivahingossa ammatti. Tuotteiden myynnistä saatavilla tuloilla voidaan tukea myös Pekan kohtalotovereita. Hyysalo on halunnut konkreettisestikin auttaa muita aivovaurioista kärsiviä.

– Kun täällä Suomessa ei ole niin hyvin asiat hanskassa, niin mä ajattelin kutoa ne hanskat, Hyysalo toteaa omaan velmuun tyyliinsä.