1. yle.fi
  2. Uutiset

Amerikkaa kiertävä suomalaisbändi nosteessa – metallimusiikki taipuu bluegrassiksi

Country-yhtye Steve 'n' Seagulls on kovassa nousukiidossa. Suosio on saavutettu bluegrass-soittimin esitetyllä metallimusiikilla ja maalaisromantiikkaa henkivillä musiikkivideoilla. Yhtye on parhaillaan kuukauden kiertueella Yhdysvalloissa.

musiikki
Steve 'n' Seagulls yhtyeen viisi jäsentä Chicagon AV Clubilla
Steve 'n' Seagulls Chicagon AV Clubilla livevideokuvauksissaGus Spelman

– Maailman valloitus ei ole ollut missään vaiheessa mielessä. Tämä, miten homma on lähtenyt menemään, on tullut aika yllätyksenä, kertoo yhtyeessä banjoa soittava Matias Haavisto.

Tämä, miten homma on lähtenyt menemään, on tullut aika yllätyksenä.

Muusikko Matias Haavisto

Keski-Suomesta ponnistava Steve 'n' Seagulls on perustettu vuonna 2010, mutta nykyinen viiden hengen kokoonpano on ollut kasassa kaksi vuotta. Yleisön kiinnostus heräsi Iron Maidenin The Trooper -kappaleen bluegrassvideon myötä pitkin maailmaa. Sen jälkeen bändin musiikkivideot saivat enenevästi huomiota. Lopulta AC/DC:n Thunderstruck-kappaleen versio räjäytti pankin.

Amerikkaa kiertämässä

Tällä hetkellä bändi on noin kuukauden kestävällä Pohjois-Amerikan kiertueella, joka alkoi Torontosta ja päättyy New Yorkiin syyskuun lopussa.

– Vastaanotto on ollut tosi mahtava, väkeä on ollut hyvin keikoilla. Keikkapaikat ovat pieniä 150–300 hengen klubeja. Ihan semmoinen intiimi meininki on ollut, kertoo Matias Haavisto tyytyväisenä.

Vastaanotto on ollut tosi mahtava.

Muusikko Matias Haavisto

Bändillä oma päivä kalenterissa

Bändillä on noin kuukauden kestävällä Amerikan kiertueella parisenkymmentä keikkaa. Haaviston mukaan puolet bändin faneista on rapakon takana, sillä countrymusiikille on siellä hyvin kysyntää. Yksi esiintyminen oli jo tähän mennessä harvinaisuudessaan mieleenpainuva. Coloradon kuvernööri John Hickenlooper nimesi Steve 'n' Seagulls -yhtyeen mukaan erityisen Steve 'n' Seagulls -päivän pidettäväksi Coloradossa 21.9.

– Oltiin Coloradon pääkaupungissa Denverissä State Capitolissa eli osavaltion lainsäädäntökeskuksessa. Soitettiin siellä kolme kappaletta ja meille luettiin Steve ’n’ Seagulls-päivän julistus. Ihan mukava tilaisuus, kertoo Matias Haavisto.

– Kuvernööri soittaa itsekin banjoa ja on tällaisesta musiikista innostunut. Ehkä siinä oli tällaista taustaa, pohtii Haavisto ja kertoo, ettei tiedä, mitä oma nimikkopäivä tuo jatkossa tullessaan. Osavaltiossa on muitakin aika kummallisesti nimettyjä päiviä.

Uutta levyä kohti

Yhtyeen keikkailu jatkuu lokakuussa hivenen lähempänä: Venäjällä, Saksassa, Hollannissa, Belgiassa ja Englannissa sekä marras- ja joulukuussa Suomessa. Jo aiemmin on yhtye käynyt viikon keikkareissuilla Englannissa ja Ruotsissa ja tehnyt pistokeikkoja eurooppalaisille festivaaleille.

– Syys- ja lokakuun tapaista kahden kuukauden mittaista tiivistä keikkakiertuetta ei ole vielä ennen ollut.

Alkuvuosi sujuu uuden levynteon merkeissä, vaikka ensimmäinen oma albumi julkaistiin vasta toukokuussa. Samalla metallimusiikin bluegrass-versioiden linjalla jatketaan, vaikka omaakin musiikkia olisi tarkoitus tehdä, visioi Matias Haavisto.

Kaikki itse suunnitellaan ja toteutetaan mahdollisimman spontaanisti.

Muusikko Matias Haavisto

Musiikkivideot spontaanilla otteella

Bändin musiikkivideot edustavat aivan erilaista maailmaa verrattuna alkuperäismusiikin videoihin. On maalaismiljöötä, vanhoja traktoreita, henkseleitä, lappuhaalareita, olkikasoja ja räsymattoja.

– Kaikki itse suunnitellaan ja toteutetaan mahdollisimman spontaanisti, kertoo lähtökohdista Matias Haavisto. Esimerkiksi Thunderstruck on kuvattu haitaristin kotitilalla, ei tarvinnut lavastaa.

Lue seuraavaksi