Nuohouksen kilpailun vapauttaminen voi johtaa nuohouksen unohtamiseen sekä korkeampiin hintoihin

Suuri osa Suomesta on vielä piirinuohousjärjestelmässä, eli pelastuslaitokset kilpailuttavat paikalliset hinnat. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa kilpailu tulevaisuudessa vapautetaan ja piirinuohoajat jäävät unholaan. Asiantuntija kertoo, että nuohous unohtuu helpommin vapaan kilpailun alueella.

Kotimaa
Nuohooja puhdistaa leivinuunia.
Yle

Nuohous on siirtymässä vapaaseen kilpailuun koko Etelä-Karjalassa. Nuohousalan Keskusliitosta kerrotaan, että nuohous on jo aiemmin vapautettu kilpailulle joidenkin Etelä-Karjalan kuntien lisäksi Itä-Uudellamaalla, Keski-Uudellamaalla ja Asikkalan kunnassa.

Etelä-Karjalan nuohoustoimen nuohooja Jouni Karppi on tehnyt töitä sekä piirinuohoojana että vapaan kilpailun alueella. Karpin mukaan molemmissa on puolensa, mutta hän kannattaa vapaan kilpailun mallia.

Piirinuohousjärjestelmässä asiakas ei voi vaihtaa nuohoojaa, mikäli ei ole ollut tyytyväinen.

Jouni Karppi

– Siinä on semmoinen hyöty, että ihmiset saavat vapaasti valita oman nuohoojan. Piirinuohousjärjestelmässä asiakas ei voi vaihtaa nuohoojaa, mikäli ei ole ollut tyytyväinen, Karppi kertoo.

Piirinuohooja kiertää talosta taloon

Vapaassa kilpailussa saa jokainen itse hinnoitella työnsä, kun piirinuohouksen hinnat kilpailutetaan pelastuslaitoksen toimesta. Nuohooja Jouni Karpin mukaan vapaan kilpailun malli ei ole ongelmaton. Vapaassa kilpailussa riskinä on hintojen raju nousu, sillä jokainen saa hinnoitella nuohouksen vapaasti.

– Ikäihmiset ovat helppo kohderyhmä. Hommia ei tehdä niin kuin on opetettu ja silti laitetaan hirveitä laskuja perään. Se on vähän surullista, kertoo Karppi.

Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen uskoo myös osaltaan hintojen nousuun.

– Etenkin haja-asutusalueella näin voi tapahtua.

Nuohousalan tulisi ottaa mallia autojen katsastustoiminnasta.

Juhani Jyrkiäinen

Vapaa kilpailu lisää kuluttajan vastuuta

Piirinuohoojat kiertävät omaa aluettaan talosta taloon. Juhani Jyrkiäinen kertoo, että nuohouksen toteutumaprosentti on piirinuohousalueella keskimäärin 90 ja vapaan kilpailutuksen alueella vain 60 prosenttia.

– Nuohousalan tulisi ottaa mallia autojen katsastustoiminnasta. Näkisi heti, mikä talo on nuohoamatta, maalailee Jyrkiäinen Nuohousalan Keskusliitosta.