1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Yrittäjyyspajassa nuoret hiovat liikeideoitaan

Rovaniemellä järjestettävään nuorten työpajaan haetaan parhaillaan alle 30-vuotiaita yrittäjyydestä kiinnostuneita nuoria. Työpajassa nuoria opastetaan yrityksen perustamisesta sen talouden hallintaan ja markkinointiin asti.

Kuva: Minna Aula / Yle

Haku marraskuun puolessa välissä starttaavaan nuorten yrittäjyyspajaan on käynnissä. Työpajan tarkoituksena on kerätä yhteen alle 30-vuotiaita, jotka ovat kiinnostuneita yrittäjänä olemisesta.

Kartoitusjakso pidetään Rovaniemellä, jossa kaikki lähiopetus myös tapahtuu. Kartoitusjakson jälkeen pajaan voi osallistua verkon kautta. Viimeinen päivä hakea on 12. lokakuuta.

– Keskeinen valintakriteeri pajaan pääsemiseksi on alustavan yrityssuunnitelman omaaminen, mutta ihan välttämätön se ei ole, Lapin TE-toimiston palvelujohtaja Tero Hyttinen selittää.

Mentori jakaa vinkkejä ja kokemusta

Pajassa käsitellään yrittäjyyden aihealueita, kuten yrityksen perustamista, taloutta, myyntiä ja markkinointia. Paikalla käy asiantuntijoita yrittäjäjärjestöistä ja pajaan osallistuvat vierailevat yrityksissä.

Kouluttajan lisäksi jokaisella pajalaisella on henkilökohtainen mentori.

– Itse näkisin asian siten, että mentori on tietynlainen sparraaja, joka auttaa nuorta kehittämään nuoren omaa liikeideaa. Mentori on itse kokenut yrittäjä, jolla on parhaat vinkit siihen mikä on mahdollista ja ei, Hyttinen kertoo.

– Toki yritystoimintaan liittyy omat riskinsä ja sen takia on tärkeää hioa se liikeidea mahdollisimman hyväksi. Tätä varten meillä on mentorit auttamassa, Hyttinen sanoo.

Yritysten starttirahat ykkösasiana

Hyttisen mukaan niukasta rahoitustilanteesta huolimatta TE-toimisto on nostanut käynnistyvien yritysten starttirahan ykkösasiakseen.

– Niukoilla rahoilla olemme toimineet. Vaikka niin sanotusti laarin pohja alkaa näkyä aina kun sieltä otetaan, olemme pitäneet huolta, että edelleenkin voidaan myöntää starttirahaa.

Pajalla halutaan selvittää muun muassa kuinka moni nuori on realistisesti autettavissa yrittäjyyden alkuun.

Paja kestää tammikuun puoleen väliin asti. Tämän jälkeen seuraa puolen vuoden seurantajakso, jonka aikana pajan osallistujat ovat yhteydessä mentoriinsa.

– Ihan mielenkiinnolla odotamme tuloksia, Hyttinen sanoo.

Toimitusharjoittelija Jasmina Vaaraniemi