Pitopalvelu palkkasi lisävoimia ja kauppa hankki uusia mausteita – turvapaikanhakijat tuovat monelle tuloja

Turvapaikanhakijoiden määrän runsastuminen on tuonut lisätuloja moneen kassaan Tornion alueella. Tulijoille on tarvittu ruokaa sekä kyytejä eri puolille Suomea. Rajalla sijaitsevaan K-citymarkettiin on tilattu lisää papuja, riisejä ja mausteita.

Kotimaa
Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuivat Tornion järjestelykeskukseen tiistaina.
Minna Rinta-Tassi / Yle

Tilausajoja ajavasta torniolaisesta Jussilan Liikenteestä kerrotaan, että koskaan ei ole ollut niin paljon kysyntää kyydeille kuin nyt. Markku Jussilalta tulee nopeasti vastaus siihen, miten turvapaikanhakijoiden suuret määrät ovat vaikuttaneet liikennöitsijöiden elinkeinoon.

– Loistavasti!

Turvapaikanhakijoiden matkat ovat tuoneet tuloja myös taksiautoilijoille. Lisätulot ovat nyt tosin jo tyrehtyneet, kun valtio on ottanut tiukemman kontrollin ja turvapaikanhakijat eivät enää kulje itsenäisesti Torniosta eteenpäin. Lisäys bisnekseen ehti kuitenkin taksiautoilija Esa Mäkitalon mukaan olla "merkittävä".

– Isompia ryhmiä on kävellyt taksiin tai tilannut taksin. Aika usein kyyti on suuntautunut rautatieasemalla, jos on ollut juna lähdössä, mutta heitä on viety myös etelän suuriin kaupunkeihin, esimerkiksi Kotkaan, Turkuun ja Helsinkiin.

Pitopalveluyrityksen hiljaiset kuukaudet pelastettu

Torniolainen pitopalveluyritys Roosamaria on palkannut neljä lisätyöntekijää kiireen takia. Yritys järjestää ruokahuollon muun muassa järjestelykeskukseen ja hätämajoituspaikkoihin. Omistaja Maria Keskimaunu kertoo, että kiire on osunut oikeaan aikaan, kun hääkausi on juuri päättynyt ja muuten vietettäisiin vuoden hiljaisimpia kuukausia.

Isompia ryhmiä on kävellyt taksiin tai tilannut taksin. Aika usein kyyti on suuntautunut rautatieasemalla, jos on ollut juna lähdössä, mutta heitä on viety myös etelän suuriin kaupunkeihin.

Esa Mäkitalo

Suurin osa järjestelykeskuksen tavaroista sen sijaan on tuotu Punaisen Ristin keskusvarastosta Kalkusta Tampereelta, kertoo Punaisen Ristin tiedottaja Noora Kero.

Myös maan rajan tuntumassa sijaitsevasta K-Citymarketista sanotaan, että maahantulijoiden suuri määrä on kauppiaan kannalta positiivista. Maahan tulleet turvapaikanhakijat ja Tornioon majoittuneet viranomaiset ovat asioineet kaupassa, ja kauppa on käynyt.

Kauppias Marko Nurkkala kertoo, että kauppaan on tilattu muun muassa joitain mausteita, riisiä ja papuja, koska niiden kysyntä on kasvanut.

Nurkkala sanoo, että turvapaikanhakijoiden majoituspaikoista on oltu kauppaan yhteydessä ja pyydetty ilmoittamaan, jos ongelmia tulee. Niitä ei ole ollut.

Kaupungille maksetaan tiloista vuokraa

Tornioon tulee turvapaikanhakijoiden ansiosta jonkin verran myös vuokratuloja. Sekä hätämajoitustilat että järjestelykeskuksen tilat otettiin käyttöön niin nopealla aikataululla, että varsinaisia vuokrasopimuksia Maahanmuuttoviraston kanssa ei ole vielä ehditty laatia.

Tornion kaupunki saa tuloja entisen lukion tilojen vuokraamisesta järjestelykeskuksen käyttöön. Kaupunginjohtaja Timo Nousiainen kertoo, että tilan vuokra on 200 000 euroa vuodessa ja 50 000 euroa kolmessa kuukaudessa. Lisäksi kaupungille korvataan tilojen käyttöönotosta koituvat kulut.

Hätämajoitustiloja vuokranneessa koulutuskuntayhtymä Lappiassa ei vielä tiedetä vuokratulojen suuruutta, sillä vuokrasopimukset kirjoitetaan ensi viikolla. Lappiasta arvioidaan, että vuokratuloja saadaan ainakin sen verran, että se kattaa kulut.

Myös esimerkiksi alueen hotelleissa on ollut tavallista vilkkaampaa, ja Tornion keskustasta on vaikeaa löytää vapaata huonetta.