Katso video: Moskovan suurmoskeija vihittiin – Putin muistutti Venäjän monikulttuurisuudesta

Moskeijan avajaisispuheessaan presidentti Vladimir Putin korosti, että Moskovan muslimiyhteisö muodostui jo keskiajalla. Samalla hän arvosteli jihadistiryhmiä, jotka käyttävät uskontoa poliittisiin tarkoituksiin.

Ulkomaat
Sobornaja moskeija Moskovassa.
Moskeijaan mahtuu jopa 10 000 ihmistä ja se on presidentti Vladimir Putinin mukaan Euroopan suurin.

Moskovan suurmoskeija on vihitty käyttöön vuosikymmenen kestäneen jälleenrakennustyön jälkeen.

19 000 neliömetrin laajuiseksi laajennettuun moskeijaan mahtuu kerralla jopa 10 000 ihmistä.

Avajaisiin osallistuivat muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Turkin ja palestiinalaisten presidentit Recep Tayyip Erdoğan ja Mahmud Abbas.

Putin muistutti Venäjän monikulttuurisuudesta

Avajaispuheessaan Putin onnitteli muslimeita moskeijasta, joka hänen mukaansa on Euroopan suurin. Presidentti arvioi, että moskeijasta tulee koulutuskeskus, joka levittää humanistisia ajatuksia ja islamin aitoja arvoja.

Putin totesi, että Venäjä on aina ollut monikansallinen ja moniuskontoinen maa. Esimerkiksi Moskovan muslimiyhteisö muodostui keskiajalla ja monien pääkaupunkien katujen nimillä on tataaritausta, presidentti sanoi.

Samalla Putin arvosteli jihadistiryhmiä, jotka yrittävät kyynisesti käyttää hyväkseen uskontoa poliittisiin päämääriin.

Hän antoi tukensa Venäjän muslimien johtajan Ravil Gainutdinin ajatukselle, että suurmoskeijassa avattaisiin muslimien koulutuskeskus.

Venäjän suurin moskeija sijaitsee Tšetšenian pääkaupungissa Groznyissa, uutistoimisto Tass kertoo. Sinne mahtuu yli 10 000 ihmistä.

Lähteet: Tass, AFP, Yle Uutiset