Paljonko maksaa "ilmainen"? Tämän verran palvelusi oikeasti maksavat

Oppilaskohtainen kustannus kouluvuodesta, vanhuksen laitospaikan päivähinta ja synnyttämisen kustannus on moninkertainen asiakkaan maksamaan omavastuuosuuteen verrattuna, puhumattakaan käyttäjilleen ilmaisista palveluista.

terveys
Infografiikka_Paljonko maksaa ilmainen
Stina Tuominen / Yle

Yle Kainuu selvitti, kuinka paljon eri sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut todellisuudessa maksavat yhteiskunnalle. Palveluiden käyttäjä ei maksa esimerkkinä olevasta palvelusta mitään tai pienen omavastuun – pienen ainakin todellisiin kustannuksiin verrattuna.

Kustannukset ovat vuoden 2014 tilastoista Kainuusta, ja ne voivat olla joko vuotta, päivää tai toimenpidettä kohti. Koulu- ja päivähoitokustannukset on kerätty Kajaanista.

Esimerkiksi vuoropäivähoito on arviolta kolmanneksen kalliimpaa kuin pelkästään päiväaikaan järjestettävä päivähoito.

Sirpa Kemppainen

Omavastuu tuloista kiinni

Varhaiskasvatuksen tulosalueen johtaja Sirpa Kemppainen Kajaanista kertoo, että vuosikustannukseen on laskettu kaikenlaisten päivähoitomuotojen menot.

– Esimerkiksi vuoropäivähoito on arviolta kolmanneksen kalliimpaa kuin pelkästään päiväaikaan järjestettävä päivähoito. Kustannuksiin on laskettu mukaan myös yksityisen päivähoidon kulut.

Päivähoidon kustannus asiakkaalle määräytyy lakisääteisesti asiakkaan tulojen mukaan.

– Tällä hetkellä omavastuu voi olla myös nolla euroa, kuten esimerkiksi opiskelijaperheillä, Kemppainen kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön sivulla (siirryt toiseen palveluun) esitellään sosiaalimenoja ja niiden rahoitusta koko valtakunnan tasolla.