Tv-sarjojen ostaja rakastaa työtään – ja vollottaa vuolaasti päähenkilöiden suruja

Oletko tv-sarjan roolihenkilön puolella tai et halua nähdä, että hänelle tapahtuu pahaa? Tai jännität, että mitäköhän hänelle tapahtuu? Silloin ollaan hyvän tv-sarjan jäljillä. Sarjoja ruutuun valitseva ohjelmahankkija toivoo tv-sarjan koskettavan sielua. Käsikirjoittaja taas hakee hyvästä sarjasta tekijöiden henkilökohtaista otetta.

kulttuuri
Kuva tv-sarjasta Downton Abbey
Yle kuvapalvelu

– Televisiosarjojen katselutapa on viime vuosina muuttunut niin, että on paljon ihmisiä, jotka hyvän sarjan löydettyään katsovat mielellään koko sarjan kerralla. Sitten on toki edelleen hauskaa katsoa yhteisöllisesti yksi osa viikossa ja puhua naapurin tai hyvän ystävän kanssa, että mitäs tykkäsit, kertoo Ylelle eurooppalaisia draamasarjoja ostava ohjelmahankkija Mari Koivuhovi.

Tv-sarjoja ostetaan Mari Koivuhovin mukaan katsomalla paljon sarjoja, joten ostaja saa työssään kattavan kuvan kulloisenkin vuoden sarjatarjonnasta. Koivuhovi itse palasi vastikään Ranskasta sikäläisten draamasarjojen katselutilaisuudesta, jossa oli esillä 1 200 tuntia rankalaisia dokumentteja, elokuvia ja sarjoja.

– Siellä katsoimme kaiken sen, mitä vuoden aikana Ranskassa oli tuotettu. Pop cornit sieltä valitettavasti puuttuivat, mutta muuten katseluolosuhteet olivat hyvät.

Uusien tv-sarjojen ostaminen suomalaiselle yleisölle on kokeneelle hankkijalle kutsumustyö.

– Olen unelma-ammatissani. Koen itseni usein onnekkaaksi ja etuoikeutetuksi. Voin todella isosta sydämestä sanoa, että rakastan työtäni. Koen ehdottoman vahvasti, että Ylen pitää tuoda eri eurooppalaisia kulttuureja suomalaiselle katsojalle.

Käsikirjoittajalle tv-sarja on mielekäs haaste

Tv-sarjasta on tullut salonkikelpoista viime vuosina, tietää sekä tv- että elokuvatöistään palkittu käsikirjoittaja Pekko Pesonen.

– Olen tietenkin tv:tä töllöttänyt koko lapsuuteni, niin kuin kaikki muutkin ikäiseni suomalaiset, mutta silloin tv-sarjat eivät olleet yhtään sellaisessa arvossa kuin ne nyt viime vuosina ovat alkaneet olla.

Monta kertaa vollotan vuolaasti niiden päähenkilöiden suruja siellä, ihan niin kuin he olisivat kavereitani.

Mari Koivuhovi

Pesonen tietää, että katsojat osaavat vaatia tv-sarjoilta korkeaa laatua ja tekijät myös vastaavat haasteeseen.

– Tv-sarjat ovat nykyään tosi korkeatasoisia, mihin esimerkiksi Netflix, HBO ja muut suoratoistopalvelut ovat vaikuttaneet, kun ne ovat lähteneet satsaamaan tosi rohkeasti sisältöihin ja laatuun. Tv-sarjat tuntuvat nykyään olevan käsikirjoittajien kuningaslajia ja minusta tuntuu, että iso syy niiden suosioon on ollut se, että siellä on annettu tosi isoja vapauksia käsikirjoittajille toteuttaa itseään.

Ohjelmahankkija Mari Koivuhovi ihastuu sarjoihin, joiden henkilöiden murheet ja ilonaiheet vievät mennessään.

– Jos tunnet samaistumista tai olet jonkun roolihenkilön puolella tai et halua nähdä, että hänelle tapahtuu pahaa tai jännität, että mitäköhän sille tapahtuu. Silloin ollaan hyvillä jäljillä. Olen joskus nauranut, että olen draamahankkijaksi sopiva, kun monta kertaa vollotan vuolaasti niiden päähenkilöiden suruja siellä, ihan niin kuin he olisivat kavereitani.

Kuva tv-sarjasta Midsomerin murhat
Midsomerin murhat pelastavat monen televisionkatsojan viikonlopun. Yle TV1 lauantaisin ja sunnuntaisin klo 19.40 alkaen 26.9.Yle kuvapalvelu

Downton Abbeyn suosion osasi aavistaa

Mari Koivuhovin näpit ovat useasti olleet pelissä, kun puhutaan eurooppalaisista televisiosarjoista, jotka ovat koskettaneet viime vuosina suomalaisia. Rakkaimpia sarjoja Mari Koivuhoville ovat eteläisen Euroopan maista tulevat tv-sarjat.

– Suuri yleisö muistaa parhaiten Sydämen asialla tai sitten Serranon perheen tai ylipäätään kaikki saksalaisdekkarit tai vastaavasti Midsomerin murhat ja kaikki englantilaisdekkarit, luettelee Koivuhovi muutamia ostoksiaan.

Koivuhovi on ollut mukana myös maineikkaan Downton Abbeyn tuomisessa Suomeen. Huolellisesti tehdyn pukudraaman menestyksen Koivuhovi osasi aavistaa jo ennalta.

– Joistakin vain tietää jo etukäteen, että kyllä se on hyvä. On kuitenkin hienoa löytää myös tarinoita, jotka ovat yllätyksiä, eivätkä ole niin ilmiselviä. Olen paljon innostuneempi niistä kaikista pienistä, kuten espanjalaisista, italialaisista tai ranskalaisista.

Kuva tv-sarjasta Susipalatsi
Susipalatsi yhdistää historiallisia faktoja ja mielikuvituksellisia tapahtumia. Yle TV1 klo 21 tiistaisin 29.9. saakka.Yle kuvapalvelu

Tulossa aikaloikat ja tulevaisuudesta kertovat sarjat

Mari Koivuhovi ennakoi, että pitkän pukudraamakauden jälkeen nousussa ovat nykyaikaan tai tulevaisuuteen sijoittuvat tv-sarjat.

– Yleisempänä suurempana trendinä ovat nyt ehkä tällaiset erilaiset scifi-mysteerit. Vähän yliluonnollista ja aikakauden vaihtoja, niistä löytyy eniten tarjontaa.

Tänä syksynä ja tulevana talvena Koivuhovi suosittelee muun muassa Susipalatsia sekä Ranskalaista kylää.

– Susipalatsista sanottiin jossakin lehdessä, että se on kaikkien aikojen paras englantilainen historiasarja. Suosittelen tietysti myös Downton Abbeyn viimeistä kautta, joka alkaa 6. lokakuuta.

– Teemalla ovat juuri alkaneet jatko-osat Ranskalaiseen kylään ja lisäksi alkaa tosi mielenkiintoinen ranskalainen sarja Tapahtukoon sinun tahtosi. Toki suosittelen ensi talvena espanjalaista Velvetiä ja tammikuussa alkavaa sarjaa Deutschland 83, joka on loistava saksalaissarja.

Kuva tv-sarjasta Rasnkalainen kylä
Ranskalaisen kylän uudet jaksot nähtävillä Yle Teemalla maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 19.00.Yle kuvapalvelu

Ammattilainenkin voi jäädä kiinni sarjaan

Käsikirjoittaja Pekko Pesonen tunnustaa viimeksi koukuttuneensa sarjasta Girls.

– 25-vuotias Lena Dunhan New Yorkista tuntui kirjoittavan omista kokemuksistaan. Hän myös näytteleee itse pääosaa ja on ohjannut osan jaksoista. Sarjan raikkaus ja henkilökohtaisuus oli mielestäni ihan superkiinnostavaa, pohtii Pekko Pesonen.

Ohjelmahankkija Mari Koivuhovi pääsee toisinaan tv-sarjojen kulisseihin tapaamaan suosittujen sarjojen tekijöitä, näyttelijöitä, käsikirjoittajia tai ohjaajia. Kokenut ohjelmahankkijakin voi olla sulaa vahaa idolin edessä.

– Kun tapasin James Nesbitin, en meinannut saada sanaa suustani, koska olen hänen niin suuri faninsa – ja minähän en ihan helposti mene sanattomaksi, nauraa Koivuhovi.