Virtuaaliuruilla voit valita minkä katedraalin uruilla soitat

Virtuaaliurkujen soittaja soittaa koskettimia, joista jokaiseen on tallennettu digitaalisesti olemassaolevien urkujen joka pillistä ääninäyte. Tietokone soittaa urkujen äänet siinä järjestyksessä, jolla urkuri painaa koskettimia. Kuusankosken kanttori Timo Vikman testaa olohuoneessaan hollantilaisia virtuaaliurkuja, jotka toimivat Hauptwerk-ohjelmalla.

musiikki
Kuvassa mies istuu urkupenkillä ja soittaa kahdella urkujen sormiolla mustapintaisia urkuja.
Kuusankosken kanttori Timo Vikman harjoittelee kotonaan virtuaaliuruilla.Kirsi Partanen / YLE

Kuuluisimpia virtuaaliurkuihin tallennettuja soittimia ovat Notre Damen katedraalin isot ranskalaisromanttiset urut, mutta tietokoneohjelmista löytyy barokkiurkuja ja esimerkiksi pienen kappelin uruista äänitettyjä sointimahdollisuuksia.

Timo Vikman valitsi tällä kertaa suosittuihin hollantilaisen Mixtuurin valmistamiin virtuaaliurkuihin englantilaisen Salisburyn katedraalin urkuista tallennetut äänet.

– Todella tämmöinen ihana, lämmin sointi , toteaa Vikman urkujen äärellä.

Kouvolaan on tulossa aluksi kuudet virtuaaliurut

Anjalankosken seurakunnan siunauskappelissa sähköurut lakkasivat äskettäin toimimasta. Kappeleissa on edelleen neljät 1980- luvulla hankitut sähköurut.

– Näyttää siltä, että seurakunta hankkii kahteen kappeliin tänä vuonna virtuaaliurut ja ensi vuonna uusitaan kahden seuraavan kappelin soittimet. Kuusankoskelle on näillä näkymin tulossa yksi soitin ja suurin hankinta tehdään Taidekeskus Salmelan omistamaan Vuohijärven luonto- ja kulttuuritaloon. Sinne on tänä vuonna tulossa suuri konserttikäyttöön tarkoitettu soitin, kertoo Vikman.

Virtuaaliurut sopivat hyvin kappeleihin

Soitinta voi helposti kuljettaa paikasta toiseen.

– Virtuaaliurut eivät todennäköisesti korvaa meidän aikanamme suurissa ja kaikuisissa tiloissa olevia akustisia oikeita urkuja. Jos pieneen saliin ei tilan puutteen vuoksi pysty rakentamaan oikeita urkuja tai jos taloudellisista syistä joudutaan etsimään muita ratkaisuja, virtuaaliurut ovat paras vaihtoehto, vakuuttaa Timo Vikman.

Soittimesta kuuluu oikeista uruista tallennettu ääni

Vanhoissa sähkö- eli digitaaliuruissa on pyritty sähköisin keinoin jäljittelemään eli syntetisoimaan oikeiden urkujen ääniä. Ratkaisu on toteutettu erilaisilla piirilevyillä urkujen sisällä.

– Virtuaaliuruissa urut virtualisoidaan eli soittimeen kopioidaan oikeista uruista äänittämällä jokainen ääni koskettimen painallusäänestä tuulettimen puhaltimen ääneen. Pillien äänet tallennetaan erikseen ja usein myös eri etäisyyksiltä, jolloin päästään vaikuttamaan portaattomasti kuulokuvaan ja kaikuun, eli siihen kuunnellaanko urkuja läheltä vai kaukaa. Jos kuulija laittaa silmät kiinni ja kuuntelee , hän ei voi tietää tuleeko ääni cd-levyltä oikeista uruista äänitettynä vai tuleeko se virtuaaliuruista, sanoo Vikman.

Kuulokokemus hämmästyttää

– Virtuaaliurkujen ääni on hämmästyttävän lähellä oikeaa kokemusta, sillä koko kuunteluympäristö kaikkine akustiikkoineen on virtualisoitu. Näin elämys on huomattavasti aidompi kuin silloin, jos olisi vain syntetisoitu yksittäisiä ääniä, toteaa Vikman.

Virtuaaliurut  voi  käyttää  portaattomasti  eri viritysjärjestelmää

Tietotekniikka mahdollistaa virtuaaliurkujen virityskorkeuden muuttamisen. Sen avulla voidaan myös vaihtaa viritysjärjestelmää.

– Tätä voi tarvita, jos urkuri soittaa barokkiyhtyeen kanssa. Virtuaaliurkujen ohjelmistosta voi valita sellaisen viritysjärjestelmän, joka sopii yhteen esimerkiksi suolikieliä käyttävien vanhojen barokkisoittimien kanssa, Vikman kertoo.

Soitin mullistaa urkujensoiton harjoittelun

Urkujensoiton opiskelijat ja harrastajat ovat ennen virtuaaliurkuja joutuneet soittamaan joko pieniä sähköurkuja tai varaamaan iltamyöhällä kirkosta harjoitteluaikaa. Nyt oikealta kuulostavat urut voi hankkia kotiinsa muutamalla tuhannella eurolla. Konserttikäyttöön tarkoitetut virtuaalirurut maksavat 10 000 eurosta ylöspäin

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon virtuaaliurut

Vuohijärven virtuaaliurkujen on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2015. Projektissa on ollut mukana urkuasiantuntijana myös Kalevi Kiviniemi.