1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egypti armahti vangitut al-Jazeeran toimittajat

Kanadalaistoimittaja Mohamed Fahmy ja egyptiläinen Baher Mohamed kärsivät kolmen vuoden vankeustuomiota uutisoinnista, jota Egypti syytti puolueelliseksi ja valheelliseksi. Kaikkiaan Egyptin presidentti armahti keskiviikkona sata vankia, uutistoimisto Mena kertoo.

Ulkomaat
Neljä henkilöä vankilanmuuri takanaan.
Tuomion saaneet kanadalainen Mohamed Fahmy (toinen oikealta) ja egyptiläinen Baher Mohamed (edessä) Kairolaisen vankilan edustalla 30. heinäkuuta.Khaled Desouki / AFP

Egyptin presidentti Abdel-Fattah el-Sisi on armahtanut kaksi vangitsemaansa uutiskanava al-Jazeeran toimittajaa, kertovat presidentinkanslia ja maan tiedotusvälineet.

Kaikkiaan al-Sisi armahti Menan mukaan sata vankia, joiden joukossa on myös kaksi naispuolista aktivistia, Sana Seif ja Yara Sallam.

Al-Jazeeran toimittajat, kanadalainen Momahed Fahmy ja egyptiläinen Baher Mohamed tuomittiin viime kuussa kolmeksi vuodeksi vankeuteen syytettynä virheellisestä ja puolueellisesta uutisoinnista, jonka väitettiin tukevan Egyptissä kiellettyä Muslimiveljeskuntaa.

Tuomion sai myös australialainen Peter Greste, mutta hänet on karkotettu maasta.

Kolmikko vangittiin Kairossa joulukuussa 2013, jolloin Egyptin hallitus oli tukahduttamassa syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin Muslimiveljeskunnan toimintaa.

Al-Jazeera on qatarilainen ja Qatar on tukenut Muslimiveljeskuntaa.

Lähteet: AFP, AP