Tutkimus väittää: Jorma Ollilan alaiset elivät Nokiassa pelon kulttuurissa

Kansainvälinen johtamisopisto ja tutkimuslaitos Insead on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan Nokiassa elettiin pelon ilmapiirissä. Työntekijät säikkyivät Jorma Ollilaa, joka huusi ja sätti alaisiaan tuon tuosta.

talous
Jorma Ollila
Jorma Ollila A-studiossa 16. joulukuuta 2013.Yle

Inseadin raportissa on haastateltu lukuisia Nokian entisiä työntekijöitä ja Jorma Ollilan alaisia. Heidän mukaansa Ollila saattoi huutaa ja räyhätä valitsemalleen kohteelle keuhkojensa täydeltä.

Inseadin tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Suomessa Talouselämä -lehti.

Koko Nokiassa vallitsi tutkimuksen mukaan sellainen ilmapiiri, ettei ylimmälle johdolle uskallettu kertoa omaa mielipidettä tai asioiden oikeaa tilaa. Näistä seikoista saattoi osaltaan johtua Nokian alamäki.

Haastateltujen mukaan Nokia kaatui siihen, että keskijohto keskittyi liikaa lyhyen aikavälin tavoitteiden täyttämiseen. Siksi voimavaroja ei laitettu tarpeeksi Applen voittamiseen pitkällä aikavälillä.

Inseadin mukaan Ollilan johtamistapa tarttui myös johinkin muihin Nokian johtajiin. Erään johtoryhmän jäsenen kerrotaan hakanneen pöytään niin lujaa, että "hedelmät lentelivät ympäriinsä".

Jorma Ollila myöntää itsekin melko suoraan elämäkerrassaan, ettei kärsivällisyys kuuluu hänen ykköshyveisiinsä. Pohjalainen veri saattaa kuohahtaa tarvittaessa näyttävästi ja nopeasti.