1. yle.fi
  2. Uutiset

Volkswagenin päästölukukaunistelujen takia aloitetaan rikostutkinta

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto kertoi viikonloppuna saksalaisen autovalmistaja Volkswagenin kaunistelleen dieselautojensa päästölukuja.

Ulkomaat

Saksassa aloitetaan rikostutkinta autovalmistaja Volkswagenia vastaan, kertovat uutistoimistot.

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto kertoi viikonloppuna Volkswagenin kaunistelleen dieselautojensa päästölukuja. Tiistaina Volkswagen kertoi, että 11 miljoonassa yrityksen valmistamassa autossa on laitteisto, jonka avulla on huijattu päästötesteissä.

Volkswagenin osakekurssi syöksyi yli kolmanneksen paljastusten vuoksi. Kysymyksiä herättää nyt muun muassa se, kuinka laajasti vastaava käytäntö on ollut vallalla autoteollisuudessa. Epäilykset ovat näkyneet myös muiden autovalmistajien laskeneissa osakekursseissa. Eurooppalaisen autoteollisuuden järjestö ACEA on painottanut, ettei toistaiseksi ole todisteita siitä, että päästöhuijauksessa olisi kyse koko alaa koskevasta asiasta.

Brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Volkswagen olisi päästölukujen vääristelyn takia vastuussa jopa miljoonasta ilmansaastetonnista vuosittain.

Saksalaismedian mukaan Volkswagenin hallitus pohtii toimitusjohtaja Martin Winterkornin asemaa tänään keskiviikkona. Hallitusjohto on tentannut toimitusjohtajaa asiasta tänään. Päätöstä Winterkornin kohtalosta odotetaan perjantaina.

Saksan hallitus on vakuuttanut tänään keskiviikkona, että autoteollisuus on Saksan taloudelle tärkeä tulevaisuudessakin, vaikka kriisi suuren autovalmistajan ympärillä syvenee.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi