Iltalenkkeilyä turvataan porukalla Rovaniemellä: huolena pelko ja pimeys

Joukko rovaniemeläisiä lenkkelilijöitä aloittaa keskiviikkona yhteisen iltalenkkitoiminnan. Yhteisellä lenkkeilyllä on tarkoitus rauhoittaa tilannetta pimeillä lenkkipoluilla ja turvata varsinkin lasten häiriötön kulkeminen muun muassa Ounasrinteen, Korkalovaaran, Keskustan ja Pöykkölän alueella.

Kotimaa
Nainen lenkkeily kunto.
Heli Mäkikauppila / Yle
Nainen lenkkeily kunto.
Iltalenkkeilyidean isää Jyrki Taavettilaa haastattelee Bikka Puoskari.

Iltalenkkeilyidean isä Jyrki Taavettila haluaa korostaa , ettei toimintaa ole suunnattu mitään erityistä tahoa vastaan, vaan tarkoitus on taata aikuisten ihmisten läsnäololla lenkkipolkujen turvallisuus alkavalla pimeällä kaudella.

– Olemme huolissamme omien lapsiemme turvallisuudesta, saatamme lapsia kouluun kuten itsekin teen, ei sen kummempaa, Jyrki Taavettila sanoo.

Taavettilan mukaan tämä niin sanottu "hysteeristen vanhempien" lenkkeilytoiminta on virinnyt juuri sopivasti turvapaikanhakijoiden Rovaniemelle saapumisien aikoihin.

Taavettila ei kuitenkaan myönnä, että toiminta liittyy turvapaikanhakijoihin. Facebook-ryhmän Rovaniemen puskaradion sivuilla Taavettila silti kirjoittaa suvakkien olevan toimintaa vastaan ja levittävän sontaa osallistujien niskaan.

Rauhalliset lenkkipolut vieläkin turvallisemmaksi

Vaikka Taavettilan mukaan lenkkipolulla ei ole havaittu mitään häiriöitä, lisäturva ei ole hänen mielestään ole liioittelua. Hänen mukaansa pimeys ja pelko mahdollisista häiriöistä on saanut kymmeniä ihmisiä mukaan.

Iltalenkkeilijät eivät halua kuitenkaan toiminnalleen lisää julkisuutta, sillä heidän pelkonaan on leimaantuminen.

– Jos meidät leimataan natseiksi tai rasisteiksi, on sillä vaikutusta meidän siviilielämäämme. Voi tulla työpaikkakiusaamista ja koulukiusaamista, Taavettila pelkää.