Näyttelijäkaksikolla yli 32 vuoden ystävyys, mutta Käkikellossa riidellään armotta

Lauantaina Kemin kaupunteatterissa ensi-iltansa saa Henri Kapulaisen kirjoittama Käkikello-esitys. Elämänmakuinen tragikomedia kertoo kahden isänsä menettäneen siskoksen yhteiselosta kiivaan perinnönjaon keskellä.

Kotimaa
Käkikello-esitys Kemin teatterissa.
Risto Koskinen / Yle

Kemin kaupunginteatterin Käkikello-esityksessä keski-ikäiset sisarukset tapaavat ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen isänsä sairasvuoteen äärellä.

Toisistaan vieraantuneilta sisaruksilta ei kestä kauaakaan päästä syvälle vanhoihin muistoihin, haaveisiin, erimielisyyksiin ja perinnönjakoon. Näytelmässä sisarusten tunteet ovatkin pinnassa ja naiset ottavat mittaa toisistaan. Pitkä ero on tehnyt tehtävänsä.

– Niinkuin tuli ja vesi. Välit ei ole kovin läheiset, siskoksia kuvailee näyttelijä Satu Tala.

Käkikello-esityksen näyttelijät Satu Tala ja Marketta Airo.
Satu Tala (vas.) ja Marketta Airo.Risto Koskinen / Yle

Tunteiden palosta ja naisten erimielisyyksistä huolimatta näytelmästä löytyy paljon myös huumoria.

– Käkikellossa on paljon mustaa huumoria. Yllätyksiäkin tulee juonessa ihan loppuun asti, kertoo näyttelijä Marketta Airo.

Satu Talalla ja Marketta Airolla on vuosikymmenien yhteinen historia teatterilavoilta eikä siskosten näytteleminen ole uutta.

– 32 vuotta ollaan tehty yhteistyötä Kemin teatterissa ja sitä ennen olemme opiskelleet neljä vuotta yhdessä Helsingissä. Olemme myös pukuhuonetovereita, kaksikko hymyilee.

Kosketusetäisyydellä

Teatterin Sipi-näyttämön katsomo on rakennettu poikkeuksellisesti U-malliin ja esityksessä yleisö sekä näyttelijät ovat lähes kosketusetäisyydellä.

– On ihanaa kun katsojat pääsevät lähelle ja mekin pääsemme heitä lähelle. Kun katsomo on lähellä sen vaistoo ihan eri tavalla kuin isolla näyttämöllä. Yleisö myös näkee ja kuulee hyvin, Tala ja Airo kertovat.

Käkikello-esityksen on ohjannut Sarianne Paasonen ja lavastuksesta vastaa Mika Haaranen. Ensi-ilta on lauantaina 26. syyskuuta kello 19.