"Yleislakko on meidän tavoite" – Helsingin yliopiston pääluottamusmies toppuuttelee opiskelijoiden puheita

Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen valtaajat ovat ilmoittaneet kannattavansa koko koulutusjärjestelmän laajuisen lakon järjestämistä ja kutsuneet yliopiston henkilökuntaa mukaan työtaistelutoimiin. Pääluottamusmies allekirjoittaa tavoitteet, muttei keinoja.

Kotimaa
Vallattu-banneri roikkuu Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen edessä.
Yle

Helsingin yliopiston pääluottamusmies Tiina Niklander toppuuttelee puheita yliopistoväen lakosta. Hän muistuttaa, että työntekijöillä on voimassa työehtosopimus, joten lakko ei ole mahdollinen.

– Työntekijöiden lakkoileminen omaa työnantajaa kohtaan ei ole sellainen keino, jota tässä tilanteessa voidaan käyttää, Niklander sanoo.

Opiskelijoiden aktiivisuus ja aktivoituminen tässä tilanteessa on äärimmäisen hyvä juttu.

Tiina Niklander

Helsingin yliopisto aloittaa syyskuun lopussa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa jopa 1 200 työntekijän vähentämiseen. Yliopisto on päättänyt aloittaa muutosohjelman, jolla tavoitellaan 86 miljoonan euron säästöjä.

Niklander huomauttaa, että yliopisto työnantajana on joutunut tilanteessa ikävään välikäteen, koska päätökset rahoituksesta tekee Suomen hallitus.

– Siitähän nämä yt:t pitkälti johtuu, että valtioneuvoston ohjelmassa on näin isot leikkaukset kohdistumassa yliopistoihin, Niklander selittää.

Niklander korostaa kuitenkin pitävänsä opiskelijoiden aktiivisuutta hyvänä asiana.

Helsingin yliopiston pääluottamusmies Tiina Niklander
Helsingin yliopiston pääluottamusmies Tiina Niklander

– Opiskelijoiden aktiivisuus ja aktivoituminen tässä tilanteessa on äärimmäisen hyvä juttu, koska aktiiviset opiskelijat pystyvät oikeasti nyt vaikuttamaan sinne, minne pitää vaikuttaa eli Suomen hallitukseen, Niklander jatkaa.

Niklander arvelee, että viime perjantain kaltaisia mielenilmauksia nähdään lisää, jos opiskelijat kokevat itsensä sorretuksi.

Opiskelijoiden tavoitteena yleislakko

Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen valtaus jatkuu jo kuudetta päivää. Valtausta on päätetty jatkaa ainakin lauantaihin asti.

Valtaukseen osallistuvan opiskelijan Inkeri Rönnbergin mukaan opiskelijoiden tavoitteena on yleislakko.

Helsingin yliopiston opiskelija Irina Rönnberg
Helsingin yliopiston opiskelija Irina Rönnberg on valmis lakkoon hallituksen säästöjä vastaan.Yle

– Me alamme nyt tehdä työtä, käydä yleiskokouksia siitä, miten lakko järjestetään, ja miten se pystyttäisiin laajentamaan yleislakkoon, Rönnberg sanoo.

Hänen mukaansa konkreettisia toimia pohditaan Porthaniassa tänään keskiviikkoiltana järjestettävässä kokouksessa.

– Mutta ehdottomasti lakko ja yleislakko on meidän tavoite, hän jatkaa.

Porthanian valtauksella opiskelijat vastustavat koulutusleikkauksia ja vaativat lisää demokratiaa yliopistomaailmaan. He haluavat myös, että korkeakouluja ohjattaisiin sivistys- ja kulttuuripolitiikan ehdoilla eikä yritysten ja kaupallisuuden ehdoilla.