Arkeologia ei haittaa kaivella samaa rakennusta vuodesta toiseen: "Olisi hienoa saada tutkittua tämä joskus ihan loppuun saakka"

Arkeologi Sami Raninen palaa samalle kaivauspaikalle Pirkkalan Tursiannotkoon jo neljäntenä peräkkäisenä vuotena. Tällä kertaa tutkittavana on muutaman neliön alue, josta tiedetään löytyvän ainakin rautakautisen rakennuksen jäännöksiä.

kulttuuri
Kenttäargeologi Sami Raninen esittelee vanhaa saranaa.
Mauri Tikkamäki / Yle

Nelihenkinen joukko työskentelee matalahkossa kuopassa ja sen tuntumassa Anian rantatien varressa Pirkkalassa. Kuoppaa ympäröivistä huomionauhoista näkee, että kyseessä on muinaisjäännösalue.

Muutaman neliön kokoisesta kuopasta on ensimmäisinä kaivauspäivinä paljastunut vanhaa kivipihaa, joka amatöörin silmin näyttää hieman Tampereen Keskustorin mukulakiveykseltä.

– Tämä on varmaan jostain 1700-luvun tienoilta, eli ei vielä ihan suunnattoman muinainen. Mutta kyllä sekin nyt esiin kaivetaan, dokumentoidaan ja poistetaan, kertoo arkeologi Sami Raninen.

– Koska meillä on hyvä syy uskoa, että tästä kohdasta tulee ehjää, rautakauden loppuun eli noin 1000 vuoden taakse ajoittuvaa kerrosta ja senaikaisen rakennuksen jäännöksiä.

Rakennuksia ehkä enemmänkin

Ranisen johtama ryhmä on työskennellyt kaivauksella maanantaista lähtien, ja kaivauksia tehdään tällä kertaa viikon loppuun. Samalla alueella on kaivettu jo useampana kesänä, ensimmäistä kertaa vuonna 2012.

– Tämä suojeltu muinaisjäännösalue on toistakymmentä hehtaaria laaja. Laajoja kaivauksia on toistaiseksi tehty vasta tässä Anian rantatien vierellä, Sami Raninen kertoo.

– Tiedämme, että tässä tien varrella on rautakauden loppuun eli viikinki- ja ristiretkiaikaan ajoittuvien rakennusten jäännöksiä. Sellaisia saattaa sijaita täällä muuallakin. Koekuopista on löydetty viitteitä rautakautisesta asutuksesta tai ainakin jonkinlaisesta ihmistoiminnasta.

Sian hammas kädellä.
Kuopasta on löytynyt muun muassa sian hammas.Mauri Tikkamäki / Yle

Aiemmissa kaivauksissa on löytynyt aseita, työkaluja ja koruja sekä rakennusten perustuksia. Harvinaislaatuisimpia löytöjä ovat olleet hyvin säilyneet luu- ja sarviesineet, esimerkiksi nuolenkärjet ja koristeelliset lusikat. Tällä kertaa kuopasta on löytynyt muutaman sadan vuoden takaisia esineitä sekä vanhasta ovesta peräisin oleva saranarauta, joka muotonsa puolesta voisi olla keskiaikaisesta ovesta.

– Ja kun tästä mennään alaspäin, melko varmasti tulee rautakautisia esinelöytöjä vastaan, Raninen uskoo.

Kaivaminen ei ole ilmaista

Kaivausten perusteella on tähän mennessä voitu päätellä, että Tursiannotkossa on ollut viikinki- ja ristiretkiajalla eli vuosien 800 - 1200 välillä iso asutuskeskittymä. Tuon ajan mittapuulla suurehko yhteisö on elättänyt itsensä maata viljelemällä, karjaa hoitamalla sekä metsästämällä ja kalastamalla.

Argeologiryhmä tekee kaivauksia.
Kaivauspaikka on aivan Anian Rantatien vieressä.Mauri Tikkamäki / Yle

Raninen ryhmineen odottaa löytävänsä viikon aikana tutun, 1100-luvulta peräisin olevan rakennukseen. Sen jäännöksiä on tutkittu jo ensimmäisinä kaivausvuosina 2012 ja -13.

– Olisi tietysti hienoa saada tutkittua tämä rakennus joskus ihan loppuun saakka. Ehkä se joskus tulevaisuudessa onnistuukin, Raninen sanoo.

– Täytyy kuitenkin ymmärtää, että kaivausten järjestäminen ei ole ilmaista puuhaa eikä rahoituksen saaminen ole aina niin hirveän itsestäänselvää ja helppoa.

Tursiannotkon kaivauksia tehdään tällä kertaa Pirkkalan kunnan rahoituksella.