Uudet monitoimikoulut myötätuulessa Lahdessa - olisiko elinkaarimallista rahoitusratkaisuksi?

Jos sivistystoimialan kaavailut Lahdessa toteutuvat, kaupungissa on jatkossa isoja, erilaisia toimintoja yhdistäviä koulukiinteistöjä. Se vaatii myös mittavaa uudisrakentamista.

elinkaarimallit
Salinkallion koulu
Tuija Veirto / Yle

Sivistystoimialan suunnitelman mukaan ison remontin kertaalleen läpikäynyt ja homeongelmista pitkään kärsinyt Launeen koulu olisi yksi kiinteistöistä, joka korvattaisiin uudisrakennuksella. Siihen sijoitettaisiin ala- ja yläkoululuokkien ohella esiopetusta ja päiväkoti.

Eteläinen Lahti on ennusteissa kasvualuetta.

– Eteläiselle alueelle tarvitaan iso koulu, joka kattaa alueen perusopetuksen tilatarpeen. Sunnitelmassa ei spekuloida sillä, että Laune peruskorjataan, toteaa opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen.

Launeelle tulisi myös nuorisotila.

Renkomäki säilyisi alakouluna, sitä laajennettaisiin ja vanhaan osaan tehtäisiin perusparannus. Koulun tiloihin sijoitettaisiin mahdollisesti myös päivähoitoa.

Suunnitelman mukaan pohjoisella alueella tulisi rakentaa Kivimaalle uusi koulu tai tehdä kouluun remontti.

Salinkallion koulu on lakkautuslistalla. Koulu heijastaa Kilposen mukaan aikaansa ja uudisrakennus vaatisi mm. viereisen, ison mäen räjäyttämistä.

– Suuriin yksiköihin pyritään taloudellisista ja tuotannolisista syistä. Salinkallion koulun tämänhetkiset oppilasmäärät eivät riitä perusteeksi jatkosuunnitelmiin, hän perustelee.

"Nyt on päätösten aika"

Liipolan monitoimitalolla eteläisen alueen asukkaille järjestetyssä yleisötilaisuudessa virkamiehiltä penättiin, kenen on vastuu siitä, että Launeella on jouduttu nykyiseen tilanteeseen.

Toisaalta oltiin tyytyväisiä siitä, että päätöksiä ja konkreettisia suunnitelmia on nyt työn alla ja esittelyssä.

Iso koulukokokaan ei pelota.

– Tulin tänne harmissani siitä, että Salinkallio aiotaan lopettaa. Nyt tuntuu siltä, että myyntipuhe tehosi ja minut käännytettiin, naurahtaa Sirpa Kuosmanen, jonka lapset käyvät Anttilanmäen ja lakkautuslistalle sijoitetun Salinkallion koulua.

Merja Koivuniemen kaksi lasta on Launeellla alakoulussa.

– Lapsista toinen ennätti käydä vuoden koulua normaalisti ja toisella ei ole kokemusta muista kuin parakkitiloista. Toivon nopeita ratkaisuja ja jahkailun loppumista. Epätietoisuus on pahasta. Nyt tuntuu ensimmäistä kertaa siltä, että jotkain voisi tapahtuakin, hän toteaa.

Vaihtoehtoisia rahoitusratkaisuja

Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilposen mukaan Lahden tulevaisuuden kouluratkaisut maksavat "huimia summia".

Investoinnin loppusummaksi on laskettu 150 miljoonaa euroa, sisältäen myös Nastolan lähitulevaisuuden investoinnit, joista on päätetty yhdistymissopimuksessa.

– Sunnitelma on alustava ja toki se on jakautuneena useammalle vuodelle. Suurinta osaa investoinneista emme voi välttää johtuen kiinteistöjen huonosta kunnosta.

Kilposen mielestä oman tuotannon rinnalla kannattaa tuktia vaihtoehtoisia rahoitusmalleja - ja on jo tutkittukin - esimerkkeinä Espoon, Kuopion ja Hollolan elinkaarimallit.

– Se tarkoittiaisi esimerkiksi pitkäaikaista vuokra ja ylläpitosopimusta tiivissä yhteistyössä tilaajan ja toteuttajan kesken. Ulkoinen toimija rakentaa ja vastaa kiinteistön huollosta, kaupunki toimii tiloissa vuokralaisena. Monenalaisia vaihtoehtoja tulee puntaroitavaksi tässä kunhan periaatteet on ensin päätetty, hän summaa.