Harvinainen taigakirvinen teki ensilentonsa Kainuuseen

Läheisesti metsäkirvistä muistuttava taigakirvinen on havaittu ensimmäistä kertaa Kainuussa. Laji on vaikea tuntea, mutta idän tulokkaan voi tunnistaa sen erikoisesta äänestä ja kuvioinnista.

Kotimaa
Harvinainen taigakirvinen
Ari Tervo

Kajaanilainen lintuharrastaja Hannu Rönkkö teki keskiviikkoaamuna ilahduttavan havainnon, kun Kajaanin entisen UPM:n kaatopaikalle ilmestyi harvinainen taigakirvinen. Rönkön bongaus on ensimmäinen vahvistettu havainto taigakirvisestä Kainuussa.

– Pistin puhelimesta linnun kutsuääntä kuulumaan, ja eipä mennyt kauaakaan, kun tuli lintu aivan yllättäen. Saatiin kuvat ja kaikki, joten laji saatiin vahvistettua. Lintu oli paikalla vielä iltapäivälläkin, Rönkkö kertoo.

Rönkön mukaan lajia on tavattu Suomessa kautta aikain vain noin 75 kertaa. Suurin osa havainnoista on tehty rannikolta. Pohjois-Suomessa lintua on nähty hyvin niukasti.

Taigakirvinen on sekä kooltaan, että ääneltään hyvin samankaltainen kuin metsäkirvinen, mutta pieniä eroja löytyy. Idän tulokkaan pään kuviointi on kontrastikkaampaa, ja sen selkä on lähes viiruton, kun metsäkirvisen selkää koristaa voimakkaat viirut.

– Se on vaikea laji tuntea, mutta ääni yleensä paljastaa sen: sekin muistuttaa metsäkirvisen ääntä, mutta on ohuempi ja pidempi. Ääni on erikoinen, mutta sen kyllä tunnistaa jos on harjaantunut korva, toteaa Rönkkö.

Pistin puhelimesta linnun kutsuääntä kuulumaan, ja eipä mennyt kauaakaan, kun tuli lintu aivan yllättäen.

Hannu Rönkkö

Taigakirvishavainto ei välttämättä jää yksittäiseksi onnenkantamoiseksi, sillä sääolot ovat linnulle tällä hetkellä hyvät. Rönkön mukaan ajanjakso syyskuun lopusta marraskuulle on otollista aikaa itäisten harvinaisuuksien löytämiseen.

– Tämähän tulee tuolta idästä, kuten nimestäkin voi päätellä. Nyt on ollut sopivat säät sielläpäin, ja Suomeen on tullut paljon itäisiä lajeja, kuten valkoposki- ja sepelhanhia. Toiveissa on, että muutakin tulisi, Rönkkö toteaa.

Aktiivisesti ekobongausta eli lintujen bongausta jalkaisin tai pyöräillen harrastava Hannu Rönkkö on bongannut tänä vuonna jo 210 lajia. Uuden lajin löytäminen on aina erityistä.

– Se on aina hieno tunne, kun löytää uuden lajin. Mahtava juttu.