1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Heikko veden laatu, kasvusto ja jätevesipäästö rasittavat ykspihlajalaisten kotisatamaa

Kokkolan kaupunki tutkii syitä Ykspihlajan Potin runsaaseen rehevöitymiseen. Runsas kasvillisuus haittaa veneliikennettä sekä alueen virkistyskäyttöä. Lisäksi lahtea kuormittaa likavesipäästö. Sen vastuu- ja korvausasiat ovat tutkinnassa.

luonto
Kuvassa näkyy venen kylkeä,jossa ruskehtavaa väriä, veden pinnalla kasvustoa. Taustalla veneitä laiturissa.
Kalle Niskala / Yle

Ympäristöpäällikkö Michael Hagströmin mukaan Potin tilanne on huono. Veden laatu ei ole hyvä, väri on ruskeaa ja kasvusto on voimakasta.

Hänen mukaansa heikko kunto on useiden tekijöiden summa. Aikoinaan tehdyn ruoppauksen jäljiltä on nyt alkanut pohjasta nousta kasvillisuutta. Ruoppauksen yhteydessä olisi myös pitänyt parantaa lahden vesien virtausta.

– Lisäksi syyskuusta 2011 ainakin helmikuulle 2012 muutamia huoneistoja käsittävien rakennusten jätevedet ovat valuneet sakokaivon lävitse Pottiin. Ja kun se tapahtui talvisaikaan, niin sitä ei edes huomattu, sanoo Hagström, jonka mukaan jätevettä on mennyt arviolta 200 kuutiota.

– Se on ollut puhdistamatonta kaikkine ravinteineen, totta kai silläkin on vaikutusta veden laatuun.

Vaikka vuoto on tapahtunut vuosia sitten, tilanne tuli kaupungille yllätyksenä. Hagströmin mukaan vedestä ryhdytään ottamaan näytteitä lähiaikoina, kun on selvitetty mitä ja mistä Pottiin valuu. Näytteitä otetaan myös ensi talvena ja ensi keväänä.

– Ympäristötutkimusten tekeminen on sellaista, että se kestää. Mutta kyllä veden laadusta pitää saada kattava kuva.

Jätevesipäästö tutkinnassa

Korvausvelvollisuuden setviminen vie sekin oma aikansa. Kokkolan Vesi on selvittänyt rakennuttajan ja vastuulliset. Tutkinnassa on myös, mitä tapahtui ja miksi. Kyseessä on kaksinainen ongelma, sanoo Hagström.

– Sehän on tietenkin korvausvelvollinen asia varmasti , että he ovat johtaneet jätevettä sadevesiviemäriin. Se mitä siitä seuraa on yksi kysymys.

Toinen kysymys on Hagströmin mukaan jätevesipäästön seuraus.

– Onko jätevesi aiheuttanut sen, että Potti on rehevöitynyt. Miten se todistetaan, ja seuraako siitä korvausjuttu?

Hagström toivoo, että asiassa päästäisiin kohtuulliseen neuvotteluratkaisuun ilman oikeudenkäyntejä.

– Sen jälkeen olisi olemassa jonkinlainen peruspotti rahaa, koska ongelmaa ei voi hoitaa millään muulla kuin isolla kaivinkoneella.

Hagström neuvookin, että Ykspihlajan asukkaat, rannan käyttäjät ja veneilijät lähestyisivät kaupunkia vaatimalla ruoppaussuunnitelmaa.

– Jospa se saisi asiaan hieman potkua ja nopeuttaisi käsittelyä kaupungissa. Hyvä jos ruoppausasia menisi eteenpäin, sanoo ympäristöpäällikkö Michael Hagström, jonka mukaan ruoppaus pitäisi tehdä talvella.

– Rahaa ei ole, mutta sehän on tahtoasia.

Lue seuraavaksi