Eläkeikä karkaa – tänä vuonna syntynyt eläkkeelle 73-vuotiaana

Vuonna 2017 jää viimeinen ikäluokka vanhuuseläkkeelle 63-vuotiaana. Sen jälkeen ikärajaa nostetaan asteittain ja 2027 jälkeen vanhuuseläkeikä määräytyy elinaikaodotteen mukaan.

Vanhuuseläke & lakisääteinen työeläkevakuutus
Kätilöt hoitavat vastasyntynyttä sairaalassa.
Laura Valta / Yle

Vielä nyt vanhuuseläkkeen alaikäraja on 63 vuotta. Vuonna 2017 eläköityvät ovat kuitenkin viimeisiä, jotka tästä rajasta pääsevät nauttimaan. Sen jälkeen vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee asteittain 65 vuoteen.

– Vuonna 2027 ollaan siinä vaiheessa, että vanhuuseläkeiän alaikäraja on 65 vuotta ja silloin sitten arvioidaan, että kuinka paljon suomalaisten elinikä on pidentynyt ja miten työurat ovat jatkuneet, kertoo Ilmarisen eläkejohtaja Anne Koivula.

Saavutettu eläkeiän alaraja ja eliniänodotteen suhdeluku pyritään sitten jatkossa säilyttämään.

– Jos esimerkiksi elinikä pidentyy, niin sitten eläkeikä lähtee siitä vielä nousemaan, sanoo eläkejohtaja Koivula.

Eläke karkaa

– Rupeaa kuulostamaan siltä, että ei ikinä pääse eläkkeelle. En mä kuitenkaan nää omalta osaltani sitä pahana, että jos jäisi vasta 70-vuotiaana eläkkeelle, miettii työuraa vasta aloitteleva Tuomas Mikkola.

Tuomas Mikkola
Tuomas MikkolaYle

Elinaikaodotteesen perustuvassa eläkemallissa on elinaikakerroin, joka vähentää eläkettä, jos eläkkelle jää niin sanotusti ennen aikojaan.

– Sellainen ikä, jossa tämä elinaikakertoimen vähentävä vaikutus kompensoituu, niin se on 2015 syntyneille 73 vuotta, laskee Ilmarisen eläkejohtaja Anne Koivula.

Hilppa Tolvanen
Hilppa Tolvanen Yle

– Aika myöhään ihminen silloin pääsee eläkkeelle ja nautimaan eläkevuosista. Kyllä se on aika hurjaa, jos tällaiseen systeemiin mennään, miettii vasta kolmannen vuosikymmenensä alussa oleva Hilppa Tolvanen.

Eläkeikää ei kerrota etukäteen

Hieman ikävältä, ainakin tämän ajan vanhuksista, kuulostaa se, että kuusikymppisenäkään ei saa tarkkaa tietoa, koska pääsee eläkkeelle.

– Tällainen alin vanhuuseläkeikä ilmoitetaan asianomaiselle sinä vuonna, kun hän täyttää 62 vuotta. Sitä ennen voidaan antaa vain arvioita kyseisen henkilön tarkasta alimmasta vanhuuseläkeiästä, sanoo Ilmarisen eläkejohtaja Anne Koivula.