Suomalaiset saavat syöpähoitoa 95 prosentin alennuksella

Vakavien sairauksien kustannukset ovat usein huomattavia. Suomalainen terveydenhuolto- ja sairaanhoitojärjestelmä mahdollistaa sen, että kalliitkin hoidot ovat kaikkien ulottuvilla.

talous
Eturauhas syövän tähystysleikkaus.
Yle

Suomessa jokainen hoidetaan, niin köyhä kuin rikaskin. Eräitä suuria kustannuksia aiheuttavia sairauksia ovat erilaiset syövät.

On tiedossa, että syöpien suoriin hoitokustannuksiin käytetään Suomessa tänä vuonna noin 900 miljoonaa euroa. Sen sijaan yhden syöpäsairauden kustannuksia on paljon vaikeampaa arvioida etukäteen.

– Muuttuvia tekijöitä on paljon: esimerkiksi missä elimessä syöpä on, miten hoito tehoaa, paljonko tarvitaan hoitopäiviä ja riittääkö leikkaus vai tarvitaanko liitännäishoitoja, luettelee Kainuun keskussairaalan naistentautien ylilääkäri Ritva Keravuo.

Naistentautien osastolla hoidetaan rinta- ja gynekologisia syöpiä.

– Esimerkiksi leikkaushoito maksaa kunnalle noin 3 000 euroa ja sytostaattihoito yhdeltä kerralta noin 2 000 euroa. Kertoja on yleensä kuusi tai kahdeksan. Eli rintasyöpähoidon hinta voi olla noin 15 000 – 20 000 euroa.

Keravuo korostaa, että hinta on hyvin karkea arvio. Esimerkiksi uusintatapauksissa sytostaattihoitoa voidaan pidentää ja eri sytostaatit ovat hyvinkin erihintaisia.

Hinnat ovat hyvin samat eri sairaaloissa, eikä siinä pyritä tekemään voittoa.

Ritva Keravuo

– Variaatio on valtava. Lisäksi kustannuksia aiheuttavat yhteiskunnalle muun muassa sairaspäivät, lääkekustannukset, kuljetukset ja niin edelleen.

Potilas maksaa muutaman prosentin kuluista

Potilaan maksettavaan osaan kertyy kustannuksia muun muassa poliklinikkakäyntien ja sairaalapäivien omavastuista. Asiakkaan hoitopäivän hinta riippuu sairaalassaoloajasta ja hoitotoimenpiteistä.

Potilaalle sairaalapäivä maksaa 38,10 euroa ja poliklinikkakäynti 32,50 euroa. Kunnalle sairaalapäivän hinta on 500 euroa.

– Tämä ei sisällä leikkauksia, eikä esimerkiksi sytostaattihoitoja. Osastopäivähinnat perustuvat kustannuslaskentaan, eli sillä katetaan kustannukset. Hinnat ovat hyvin samat eri sairaaloissa, eikä siinä pyritä tekemään voittoa, Keravuo kertoo.

Esimerkiksi leikkaushoito maksaa kunnalle noin 3 000 euroa ja sytostaattihoito yhdeltä kerralta noin 2 000 euroa.

Ritva Keravuo

Potilaan suoraan hoidosta maksama hinta jää muutamiin satoihin euroihin, koska tavallisesti myös tarvittavat lääkkeet erityiskorvataan. Keravuo pitää suomalaista järjestelmää hyvänä.

– Moniin muihin hoitojärjestelmiin verrattuna Suomessa asiat ovat hyvin, koska kaikki saavat hoitoja, myös niitä kalliita.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa käytetyssä vakuutuspohjaisessa järjestelmässä ihminen voi jäädä ilman syöpähoitoja, jos vakuutus ei ole riittävän kattava.

– Siellä vakuutuksissakin voi olla porsaanreikiä, miksi ei hoideta. Suomessa on paljon tasa-arvoisempi järjestelmä, Keravuo toteaa.