Suuronnettomuudet, myrskytuhot, laajamittainen maahantulo – viranomaiset parantavat valmiutta

Pohjois-Karjalassa viranomaiset työstävät parhaillaan ensimmäistä maakunnallista valmiussuunnitelmaa, johon sisältyy muun muassa varautuminen laajamittaiseen maahantuloon.

Kotimaa
Palomies raivaustöissä.
Ari Haimakainen / Yle

Pohjois-Karjalassa viranomaiset ja kunnat haluavat varautua entistä paremmin mahdollisiin uhkiin ja häiriötilanteisiin. Maakunnan kannalta tällaisia voisivat olla esimerkiksi suuronnettomuudet, luonnon ääri-ilmiöt, kyberuhkat, pandemiat ja yhdyskuntatekniikan häiriöt.

Viranomaiset valmistelevat yhteistyössä ensimmäistä maakunnallista valmiussuunnitelmaa, jossa otetaan huomioon myös esimerkiksi rajaturvallisuuden häiriöt kuten laajamittainen maahantulo, terrorismi ja sotilaallinen voimankäyttö.

Valmiussuunnitelman laatiminen aloitettiin keväällä, ja työn on määrä olla valmis ensi vuonna. Suunnitelmaa työstävät yhteistyössä muun muassa Pohjois-Karjalan pelastuslaitos, poliisi, rajavartiosto, Joensuun seurakuntayhtymä, Suomen Punainen Risti, PKSSK ja Pohjois-Karjalan aluetoimisto.

Maakunnallista valmiussuunnitelmaa ei ole aiemmin laadittu, mutta viranomaiset ja kunnat ovat nähneet sen nyt tarpeelliseksi. Maakunnassa viime vuosina tapahtuneet häiriötilanteet ovat osaltaan toimineet työn käynnistäjänä.