Turvapaikanhakijoiden riemu: Isää ei vietykään väkisin Helsinkiin

Tornion järjestelykeskus tarkoittaa monille perheille sitä, ettei Suomessa saakaan olla yhdessä. Mohammadin perheen kohdalla viranomaiset heltyivät.

A-studio
Torniosta

Tornion järjestelykeskus on toiminut kaksi päivää. Sinä aikana Suomeen tulleet turvapaikanhakijat ovat saaneet erilaisen kohtelun kuin vuosikaudet aiemmin. Tulija ei enää päätä, mihin kaupunkiin suuntaa rajalta, vaan hänet järjestellään Torniosta vapaalle patjalle johonkin viranomaisen hyväksi katsomaan vastaanottokeskukseen. Syynä on turvapaikanhakijoiden määrän kasvattama valtava tungos.

Uusi malli johti itkuun järjestelykeskuksen pihalla. Torniolaisen yläkoululaisen Elnaz Mohammadin isä Rahmatollah on juuri saapunut Suomeen pitkältä matkalta, mutta hänen vastaanottokeskuksensa on valikoitunut Helsingistä.

Elnaz, äiti sekä veli ovat asuneet kolme vuotta Torniossa ja odottaneet afganistanilaislähtöisen perheen isää Suomeen. Ilo hänen saapumisestaan on muuttunut hysterian sävyttämäksi suruksi. Lyhyen yhteisen hetken järjestelykeskuksen pihalla saava perhe hymyilee, halaa ja kyynelehtii vuoron perään.

Etelään päin vain.

Mika Jussheikki

Järjestelykeskus aiheuttaa toisenkinlaisia ongelmia. Hätämajoitukseen Tornioon ohjattu mies näyttää Yle Uutisille hämillään VR:n lippua samalle päivälle. 7-henkisen köörin junakyyti Torniosta Helsinkiin on maksettu etukäteen, yli 600 euroa. Se jää käyttämättä, koska omin päin ei enää saakaan jatkaa matkaa.

vr lippu
Suurenna kuvaa klikkaamalla.

Toinen onneton lähestyy järjestelykeskuksessa. Hän haluaa vapaaehtoisesti takaisin Irakiin. Hän yllättyi, ettei pääsekään niin vain läheistensä luo. Matkakumppanina tullut poikalapsi itkee jatkuvasti Irakiin jääneen äidin perään.

Moni ei halua kertoa nimeään uutisiin, jos todella palaakin kotimaahan. Se voisi olla kohtalokasta.

Silti useimmat kiipeävät linja-autoihin hyvillään, vaikka edes kuljettaja ei tiedä määränpäätä.

– Ei ole ennen sattunut tällaista, ettei tiedä ennen kuin on lähtenyt, ihmettelee turvapaikanhakijoita johonkin vastaanottokeskukseen Torniosta vievä kuljettaja Mika Jussheikki.

– Etelään päin vain.

Rajan yli kävellen, rattaissa ja rintarepussa

Turvapaikanhakijat ovat saaneet kuulla paljon Suomesta – hyvä maa. Se tarkoittaa, että turvapaikka annetaan ja perheen tulo perässä sallitaan, tarkentavat useat Tornioon saapuneet ulkomaalaiset.

– Minulla on seitsemän lasta, ja Suomi kohtelee hyvin lapsia, perustelee Mohammad Zanaan Garabi.

Mohammad Zanaan Garabin yhdeksänhenkinen perhe käveli Ruotsin rajalta parinkymmenen hengen seurueessa. Garabi (keskellä vihreässä hupussa) kertoo perheen tulleen Irakin Kirkukista. Kaupungin tuntumassa Yhdysvallat on tehnyt ilmaiskuja lopettaakseen Isisin terrorin.
Mohammad Zanaan Garabin yhdeksänhenkinen perhe käveli Ruotsin rajalta parinkymmenen hengen seurueessa. Garabi (keskellä vihreässä hupussa) kertoo perheen tulleen Irakin Kirkukista. Kaupungin tuntumassa Yhdysvallat on tehnyt ilmaiskuja lopettaakseen Isisin terrorin.

Garabi ei odota perhettään perässä: hän taittoi matkan vaimonsa ja koko jälkikasvunsa kanssa. Suomen rajan yli hän käveli Ruotsista, rintareppua kantaen.

Rajanylitys oli hiljainen hetki, huomioimatta pohjoista tuulen puhallusta ja koeteltujen lastenrattaiden vikinää. Tullin mieheltä kysyttiin tulkin avulla, ovatko univormupukuiset nyt ruotsalaisia vai suomalaisia. This is Finland now, tämä on Suomi nyt, vastasi rajanvartija.

Myös Elnaz Mohammadin perhe kokee valtavan huojennuksen. Viranomaiset antavat isän jäädä kotimajoitukseen Mohammadeille Tornioon. Vartija, jonka piti varmistaa isän nousu Helsingin-bussiin, nostaa molemmat peukalot ilmaan.

– Tänään hän tulee kotiin, toteaa vaimo Palwacha Mohammadi arabiaksi.

– Olen tosi iloinen! Laitamme ruokaa, istumme ja nauramme, suunnittelee 15-vuotias Elnaz Mohammadi selvällä, sujuvalla suomella.

Lisää aiheesta keskiviikon A-studiossa TV1:ssä klo 21.05.